BIFF på USF og lansering av BIFF+

Se BIFF-filmene i Røkeriet, Cinemateket på USF Verftet og hjemme i din egen stue.

Fra 7. oktober til 18. oktober er det klart for den 21. Bergen Internasjonale filmfestival.

BIFF 2020 er flyttet tilbake til de gamle datoene i oktober og har som alltid de beste dokumentarfilmene og spillefilmene fra hele verden på programmet. I tillegg til å se filmer på kino lanseres også BIFF+ i forbindelse med årets festival, en strømmetjeneste for deg som elsker BIFF. Se et kuratert utvalg av tidligere BIFF-titler og et ekslusivt utvalg av filmer fra årets program – rett inn i din egen stue. BIFF + lanseres onsdag. 30 september med favoritter fra tidligere festivaler, og vil fra 12. oktober vise titler fra årets program. Les mer om BIFF+ her. 

Røkeriet på USF Verftet er under årets festival arena for både filmvisninger, Q&A’s, innledninger, filmquiz og prisutdelinger. Nedenfor finner du en oversikt over alt som er BIFF på USF Verftet!

PROGRAM I RØKERIET:

FREDAG 9. OKTOBER

Norsk kortdokumentar med utvidet Q&A
Kl. 17.00
Åtte norske filmproduksjoner konkurrerer om tittelen Beste norske kortdokumentar 2020. Vinneren blir kunngjort på BIFFs prisutdeling og mottar en pris på 10 000 kr, gitt av VGTV. Etter filmene blir det samtale med filmskaperne, hvor publikum kan stille spørsmål.

Filmquiz
20.30
Vil du teste din filmkunnskap?
Samme kveld arrangeres det filmquiz i Røkeriet kl 20.30.

LØRDAG 10. OKTOBER

Norsk kortfilm med utvidet Q&A
Kl. 17.00
Seks filmer konkurrerer om tittelen Beste norske kortfilm 2020. Vinneren blir kunngjort på BIFFs prisutdeling og mottar en pris på 10 000 kr. Etter filmene blir det samtale med filmskaperne, hvor publikum kan stille spørsmål.

Musikkvideokonkurranse
Kl. 20.30
BIFF inviterer til den årlige feiringen av norske musikkvideoer og deler ut i samarbeid med Vill Vill Vest prisen for årets beste norske musikkvideo. Gå ikke glipp av sjansen til å se de tolv videoene på stort lerret i Røkeriet, USF Verftet.

SØNDAG 11. OKTOBER

Kortreist kortfilm med utvidet Q&A
Kl. 17.00
BIFF vil med det kortreiste konkurranseprogrammet være et utstillingsvindu for regionens filmskapere, og er stolt over å kunne presentere 10 av årets lokale produksjoner. Vinneren blir kunngjort på BIFFs prisutdeling, og mottar en pris på 10 000 kr. Etter filmene blir det samtale med filmskaperne, hvor publikum kan stille spørsmål.

Billie m/innledning
Kl. 20.30
Få med deg førpremierene på den spennende og åpenhjertig film noir-dokumentar om en av tidenes største sangere, Billie Holiday.

På samme måte som Billie Holiday er et unikum av en artist er dokumentaren Billie høyst uvanlig og basert på på intervjuer gjort av Linda Lipnack Kuehl på 70-tallet, som forberedelser til en biografi om Holiday. I løpet av åtte år spilte Kuehl inn 200 timer med intervjuer med mennesker som kjente Holiday – fra berømte samarbeidspartnere som Charles Mingus, Tony Bennett og Count Basie til studiomusikere, steforeldre, klassekamerater, langere, halliker og en politimann som arresterte henne for besittelse av narkotika.

Filmen innledes av artistene Amalie Holt Kleive og Garbiela Garrubo. I samarbeid med Bergen Jazzforum.

 

MANDAG 12. OKTOBER

Picture a scientist m/innledning
Kl. 17.00

Selv i samfunn med høy grad av likestilling er forskning et påfallende mannsdominert felt, og et produkt av dypt rotfestede strukturelle problemer innen vitenskapen og arbeidslivet. Picture a scientist viser hvor dypt disse problemene stikker, og lar oss møte et knippe modige og handlekraftige kvinner som kjemper for å endre systemet. Dette er en provoserende, inspirerende og helt essensiell dokumentarfilm for alle som er opptatt av vitenskap og å fremme god forskning.

Filmen innledes av Dorothy Dankel, forsker ved Universitetet i Bergen.

The Dilemma of Desire m/innledning
Kl. 20.00

The Dilemma of Desire er en aktivistisk, lærerik og samfunnskritisk dokumentar som viser at samfunnstrukturene starter med underlivet. Ved å gi klitorisen dens rettmessige plass i samfunnet, ønsker kvinnene vi møter i denne dokumentaren å ta et oppgjør med en århundrelang undertrykkelse av kvinnelige perspektiver og sanselige gleder.

Filmen innledes av Rebecka Lorenzson, leder for bergensredaksjonen i det feministiske tidsskriftet FETT.


TIRSDAG 13. OKTOBER

If it were love m/innledning
Kl. 17.30

If it were love er en tankevekkende og uhyre stemningsfull dokumentar om en magisk danseforestilling og den flytende grensen mellom kunst og virkelighet.

Vi følger en dansetrupp som turnerer med det usedvanlige cinematiske dansestykket «Crowd», og får et innblikk i hva dette bemerkelsesverdige stykket gjør med de femten unge danserne på og av scenen. «Crowd» slipper nemlig ikke taket i utøverne etter at teppet har gått ned: Flere av dem opplever at rollefigurene deres begynner å leve sitt eget liv, samtidig som de tar med seg elementer av seg selv inn i dansen.

«Crowd» er co-produsert av BIT Teatergarasjen. Filmen innledes av Sven Åge Birkeland, BIT Teatergarasjen.

TORSDAG 15. OKTOBER

Prisseremoni 2020
Kl. 19.30

Velkommen til avdukingen av årets beste BIFF-filmer. Årets konkurranseprogram tar for seg både internasjonale og nasjonale filmer i sjangerne fiksjon, dokumentar, kortfilmer samt tema som forskningsformidling og menneskerettigheter.

 

UTVALGTE FILMER I CINEMATEKET:

LAST AND FIRST MEN

Vises:
Torsdag 8. oktober kl 11.00
Søndag 11. oktober kl. 19.10
Torsdag 15. oktober kl. 16.45

Britisk sci-fi, islandsk musikk, jugoslavisk brutalisme og en hyperfuturistisk Tilda Swinton

Last and first Men er den posthume regidebuten til den kritikerroste islandske komponisten Jóhann Jóhannsson (1969–2018), som blant annet har laget musikken til Denis Villeneuves BLADE RUNNER 2049, Darren Aronofskys MOTHER! og Panos Cosmatos’ MANDY. Musikk står også sentralt når Jóhannsson bruker Olaf Stapledons klassiske science fiction-roman «Last and First Men» (1930) som utgangspunkt for et poetisk filmessay om menneskehetens utvikling, forgjengelighet og rolle i universet. Kombinasjonen av det nydelige sort-hvitt fotoet, den majestetiske musikken, Stapledons visjonære tekster og unikumet Swinton gjør dette til en filosofisk sci-fi-meditasjon i tradisjonen etter Stanley Kubrick og Béla Tarr.

FIRST COW

Vennskap, kapitalisme og stjålen melk

Vises:
Lørdag 10. oktober kl. 20.30
Mandag 12. oktober kl. 11.00

Oregon, 1820-tallet: Den omreisende kokken Cookie og den ambisiøse kineseren King-Lu møtes ved en tilfeldighet under gullrushet, og før de vet ord av det har de både et usvikelig vennskap og en uslåelig forretningsplan: Med melk stjålet fra den første – og eneste – kuen i Oregon starter de produksjon av bakervarer som kan måle seg med det beste fra Europa.

FIRST COW  er en av de mest kritikerroste filmene så langt i 2020 regissert av en av vår tids mest særpregede og unike amerikanske filmskapere, Kelly Reichardt. Gå ikke glipp av denne lune, intelligente og usedvanlig sjarmerende perlen av en film fra regissøren av MEEK’S CUTOFF (BIFF 2011) og CERTAIN WOMEN (BIFF 2016).

MEMORIES OF MURDER

Vises:
Mandag 12. oktober kl. 15.40
Onsdag 14. oktober kl. 20.00
Torsdag 15. oktober kl. 11.00.

En sjelden sjanse til å se en av PARASITT-regissør Bong Joon-hos beste filmer på det store lerretet!

Året er 1986 og stedet er et jorde i Sør-Korea. To kvinner blir funnet voldtatt og drept i en dreneringsgrøft, og politimannen Park blir satt til å lede etterforskningen. Det lokale politiet har imidlertid verken erfaringen, rutinene eller utstyret til å etterforske saken skikkelig, og Park setter sin lit til sin evne til å bedømme skyld ved å stirre mistenkte i øynene.

Bong Joon-hos andre spillefilm er basert på den sanne historien om Sør-Koreas første seriemorder, og ble starten på hans internasjonale gjennombrudd. Dette er en utsøkt velkomponert og stemningsfull thriller som gjennomsyres av Bongs særegne blanding av spenning, humor og skråblikk på det sørkoreanske samfunnet. I dag regnes Memories of Murder som en moderne klassiker, og trekkes ofte frem som en av de beste koreanske filmene som noensinne er laget.

DAU. NATASHA

Vises:
Tirsdag 13. oktober kl. 17.45
Torsdag 15. oktober kl. 13.45

En orwellsk fabel om ondskapens banalitet og et glimt av et av vår tids største kunstprosjekter

DAU. NATASHA er en del av regissør Ilja Krsjanovskijs monumentale multimediaprosjekt DAU, som har pågått siden 2006, og som har som mål å gjenskape det psykologiske klimaet fra Stalin-tiden ved hjelp av installasjonskunst, teater, film og rollespill. NATASHA den første filmen fra prosjektet som blir vist som et frittstående verk. Dette er en mørk og stemningsfull studie av ondskapens banalitet og den giftige paranoiaen som gjennomsyrer totalitære regimer, med usimulerte sexscener og brutal vold. Det er, med andre ord, ikke en film for alle, men tilhengere av avantgardistisk filmkunst og HBO-serien «Tsjernobyl» bør kjenne sin besøkelsestid.

 

Hold deg oppdatert på BIFF.NO