År: 2023

2023

November

Kulturkvartalet Verftet gror frem

Tirsdag 28.11.2023

Nye Verftet!

2023 var året der vi for alvor så konturene av hvordan det kan bli.

Sammen med en lang rekke av dyktige og kreative arrangører skapte vi gode opplevelser for omlag 14 000 mennesker i Hallen og i Bakgården.

Den store 200-års gaven fra Sparebanken Vest var en utløsende faktor: Terskelen for å arrangere er mye lavere. I Hallen er det nå et fullverdig teknisk oppsett som fungerer for både storskala og mindre formater. Dermed slipper vi og arrangørene å leie inn kostbart utstyr for musikk- og kulturproduksjon.

Mye skjedde

Tilsammen var det 36 arrangementsdager med et mangfold av uttrykk som skapte attraksjon og gode vibber. Det har vært et samlingspunkt for både unge familier, matglade, danseglade, badstugjester, øl-hunder, metalfans og mange flere – noen ganger samtidig.
Dette er akkurat slik vi tenker at kulturarenaen skal være; et treffsted på kryss og tvers av generasjoner og interesser.

For oss som driver USF Verftet har 2023 vært et inspirerende år. Vi er supermotiverte for å utvikle dette kulturstedet videre, for én ting skal være klart: Bergen har en blomstrende underskog av gode folk som arbeider med kunst, kultur og mat – og de vil invitere hele byen med.

En ny epoke i historien

I løpet av 2023 har vi også arbeidet med det som blir den største omveltningen i vår historie siden åpningen av kulturhuset i 1993.
I alle årene siden da har vi leiet lokalene våre av huseier Norwegian Preserving Eiendom AS. Nå overtar vi selv. I tillegg overtar vi naboeiendommen med Kjødehallen og Dikkedokken. Dette har vi jobbet for lenge, og løsningen blir å samarbeide i et privat-offentlig-ideellt aksjeselskap.

Stiftelsen Kulturhuset USF, Bergen kommune og EGD Property stifter et nytt eiendomsselskap som skal eie dagens USF Verftet og naboeiendommen. Til sammen blir dette over 17 000 kvm til kultur midt i Bergen sentrum. USF skal stå for driften av hele området med scener, visningsrom, uteområder, atelier, musikkstudioer, verksteder og kontorer for kunstere og kulturnæringsaktører. Med dette sikrer vi dagens kulturmiljø på USF og legger til rette for utviklingsmuligheter for fremtiden. Vi går fra å være kun leietaker til også å være medeier, noe som også sikrer at kulturlivet har en innflytelse i et langsiktig perspektiv.

Tilsammen blir alt dette kulturkvartalet Verftet – et stort løft for Bergens kulturliv. Vi gleder oss stort!

Oktober

September

Se høstens kunstutstilinger i Visningsrommet USF!

Torsdag 07.09.2023

Hele programmet er klart. Høsten blir innholdsrik med foto, visuell kunst, musikk og performance.
Alle er velkomne til utstillingene på USF Verftet, og det er gratis adgang. Ofte treffer du kunstneren selv i Visningsrommet, og det er lov å spørre og ta en prat. Kom og opplev god kunst! Her ser du hvem som kommer https://www.visningsrommet-usf.no/

Bilde: Tori Lawrence + Co (US) kommer til Visningsrommet med danseperformancen SJØRADIO – et samarbeid med musikerne i Passepartout Duo

Juli

Musikk hele sommeren på Feriekolonien-scenen

Tirsdag 04.07.2023

Hallen USF på Verftet er stedet! Scenen vil fylles med lokale favoritter og nykommere i ulike sjangere, og viser både bergenserne og tilreisende at Bergen er en minst like levende by på sommeren som ellers i året. Det vil være flere arrangementer for barn og ungdom, og det blir matmarked hvor det samtidig blir utsalg av vintageklær og lokal kunst og annet håndverk.

I Hallen er det stor plass og vi har bygget en egen scene for konserter og aktivitet i sommer. Hvis det er supert vær kan vi åpne de store portene og slippe sol og lys inn. Hvis det regner slipper vi å ha med paraply. Helt perfekt.

Sjekk lenken under for å se hele listen med det som skjer.

Feriekolonien USF sommeren 2023

Juni

God nyhet for billettkjøpere

Torsdag 15.06.2023

Har du billett til et arrangement du ikke kan gå på likevel? Gjennom Ticketmaster sin Resale-ordning kan du nå selge den videre.

Etter en prøveperiode er det nå klart for at alle arrangementer får Resale-mulighet fra 14. juni. Publikum får en mye tryggere måte å kjøpe og selge billetter på, og slipper å være redd for å bli svindlet.

Dette er en helt lovlig måte å videreselge på, og billetten verifiseres av Ticketmaster. Billetter som videreselges kan ikke koste mer enn det den ble kjøpt for – det er regulert i Norges lover.

Les mer på Ticketmaster sine nettsider her https://help.ticketmaster.no/…/cat…/7422982869009-ResaleTicketmaster Norge

Mars

15 millioner i gave!

Onsdag 15.03.2023

Sparebanken Vest feirer 200-års jubileum med å gi kulturlivet i Bergen og USF en gave på 15 millioner til å utstyre Hallen USF med sceneteknisk opplegg.

Banken har aldri før gitt en så stor gave. I et intervju med BT sier bankens konsernsjef, Jan Erik Kjerpeseth: – Dette er en gave til både kulturlivet i Bergen og til USF Verftet. Den allmennyttige effekten er veldig viktig. Derfor skal dette komme flest mulig til gode, sier Kjerpeseth når han endelig får se den gamle Kjødehallen fra innsiden.
– Helt fantastisk. Dette er en gave til hele Bergen og skal forvaltes på best mulig måte, sier USF Verftet sin styreleder Elisabeth Halvorsen glad og bestemt (sitat BT).
Les artikkelen her.

Takket være denne gaven kan vi redusere kostnadene ved å bruke hallen. Arrangørene slipper å leie inn kostbart utstyr, men kan heller komme til duk og dekket bord med fullt lyd- og lysanlegg og annen teknisk infrastruktur. Dette øker fleksibiliteten og åpner for flere typer arrangementer.

Nå gleder vi oss til fortsettelsen! Tempoet er høyt. Det meste skal være på plass til Nattjazz åpner i slutten av mai.

Februar

USF Verftet 30 år – se bildene fra bursdagen vår

Torsdag 09.02.2023

I år er det 30 år siden Stiftelsen Kulturhuset USF åpnet dørene for publikum i den gamle hermetikk- og sardinfabrikken

Egentlig startet det hele mer enn ti år før den store dagen i 1993. En gruppe kunstnere og kulturarbeidere gikk sammen med huseieren om å omdanne fabrikken til kulturhus. De første som flyttet inn på begynnelsen av 80-tallet var pionerene for det som skulle bli landets største og mest mangfoldige samlokalisering av kreative virksomheter og scener for fremføring. Utviklingen har skjedd trinnvis, med istandsetting av atelierer og kulturkontorer først, deretter de ulike scenene til åpningen i 1993, og etter hvert ombygging og forbedringer av scener og visningsrom for kunst (2012). En kan trygt si at USF på Verftet gjennom alle årene har hatt en utvikling forankret i miljøenes egne behov. Initiativet ble tatt på grasrotplanet og har grodd frem organisk.

USF Verftet i dag er en grunnmur i det bergenske kulturliv, og få kan forestille seg byen uten. Nå arbeider vi for at Bergen skal få et vitalt og spennende kulturkvartal, nemlig kulturkvartalet Verftet – der de store båthallene på nabotomten vår skal fylles med enda mer aktivitet.

Les artikkel og se bilder i BA om USF Verftet 30 år

Les om starten av USF Verftet i BT

En 30-årsdag er verdt å feire. Torsdag 2. februar inviterte vi våre kolleger i kulturfeltet, tidligere styremedlemmer, kunstnere og artister til en stor fest. Se bildene her.