Laster Arrangementer

Sambizanga

Se de gode filmene i Bergens minste kino på USF Verftet – Cinemateket.

Vi er stolt over å kunne vise frem en nyrestaurert utgave av Sarah Maldodors banebrytende film. Dette er første gang filmen vises i Norge.

Sambizanga er et portrett av en frigjøringskamp. Handlingen er lagt til Angola og 1961, noen få måneder før motstandskampen mot de portugisiske okkupantene blir militær. Filmen ble laget i 1972, innspilt i nabolandet Kongo, et år før koloniherrene måtte forlate landet.

Filmen starter med at en av MPLA-bevegelsens mange aktivister nattestider blir arrestert for å spre løpesedler. Det er usikkert hvilken skjebne som venter ham, men Sarah Maldoror velger heller å følge konen hans, i hennes jakt på å finne ut hvor han er, med sterk støtte fra nettverk og et aktivistbasert samfunn rundt henne. Men mest er dette en film om en sterk kvinne laget av en kvinne og om en bred internasjonal frigjøringskamp som i liten grad har blitt fortalt fra et kvinnelig ståsted.

Benytt muligheten til å se dette viktige verket preget av sober realisme, nydelig restaurert i 4k i 2021 av Cineteca di Bologna og The Film Foundations World Cinema Project ved L’Image Retrouvée (Paris) fra 35mm original-negativet, i samarbeid med Éditions René Chateau og familien til Sarah Maldoror. Restaureringen er finansiert av Hobson/Lucas Family Foundation. Restaureringer er en del av The African Film Heritage Project, som skal finne, restaurere og formidle afrikansk film og som The Film Foundations World Cinema Project, FEPACI og UNESCO i samarbeid med Cineteca di Bologna står bak.

Tema: MIDT I VÅR TID