Laster Arrangementer

Querelle

Se de gode filmene i Bergens minste kino på USF Verftet – Cinemateket.

Rainer Werner Fassbinder, en av Vest-Tysklands mest kontroversielle og produktive filmskapere, døde av en overdose i 1982, bare 37 år gammel. Hans unike siste film, Querelle, er løst basert på den beryktede franske forfatteren Jean Genets roman Querelle de Brest. Matrosen Querelle går i land i Brest. Han oppsøker bordellet Feria, og involveres i en voldelig-erotisk intrige med sin bror Robert, dennes dobbeltgjenger Gil, bordelleieren Nono, dennes kone Lysiane og løytnant Selbon, Querelles skipssjef.

Querelle er et komplekst kunstverk; på samme tid vakker og provoserende. Filmens surrealistiske studiolandskap, den makeløse lys- og fargebruken, den rike tekstveven og den stiliserte spillestilen, tydeliggjør at Querelles reise mot selvoppdagelse og selvdestruksjon foregår i en kunstig, indre drømmeverden. Querelle er ikke først og fremst en film om homofili, den tar opp et typisk Fassbinder-tema: individets søken etter identitet, og retten til å elske og bli elsket – selv om man er «annerledes».
Både Genet og Fassbinder følte seg sveket av samfunnet. Genets livshistorie er legendarisk. Han livnærte seg som tigger, tyv og homoseksuell prostituert. Genet rakk å sone i 13 fengsler og bli utvist fra fem land før han ble dømt til livsvarig fengsel i en alder av 35. Hans dypt pessimistiske menneskesyn kombinert med Fassbinders unike filmstil gjør Querelle til en av filmhistoriens fremste stilistiske verk.

Omtale: Bergen filmklubb

Tema: QUEER SCREEN

Ein Pakt mit dem Teufel. Regi: Rainer Werner Fassbinder. Vest-Tyskland/Frankrike 1982. Engelsk tale, norsk tekst. Aldersgrense: 15 år. DCP, 1t 48min.