Laster Arrangementer

Fucking Åmål

Se de gode filmene i Bergens minste kino på USF Verftet – Cinemateket.

En film om hvor vondt, og hvor fantastisk, det kan være å være forelsket. Om å være annerledes og tørre å stå for det.

Bak Fucking Åmåls rufsete look befinner det seg en klinkende klar oppvekstskildring, fra en debutant som ser ut til å ha visst nøyaktig hva han ønsket å formidle. Lukas Moodysson regidebuterte med et brak i 1998, og alle som var gamle nok til å se Fucking Åmål på kino husker oppmerksomheten som fulgte. Få andre skandinaviske regissører har klart å vekke en hel ungdomsgenerasjons nysgjerrighet på lignende vis – men ser man Moodyssons debut igjen i dag, oppdager man også hvor godt filmen lykkes i å vokse seg ut av sin svært distinkte, skandinaviske 1990-tallsinnpakning.

Identitetsproblematikken, forelskelsen, gruppementaliteten og alle de andre “typiske” coming of age-elementene er fortsatt like duggfriske; takket være varmen, detaljrikdommen og den syrlige humoren som filtreres gjennom Moodyssons blikk. Interiør og klesplagg er lattervekkende identitetsmarkører i filmen, men først og fremst handler dette om menneskene, rørende skildret i all sin svenskhet.

Moodysson skuslet ikke bort muligheten etter den gode mottakelsen for Fucking Åmål, og fulgte opp med blant andre Tilsammans (2000) og Lilja 4-ever (2002), der særlig den siste ble en minst like stor snakkis som debutfilmen.

Tema: QUEER SCREEN

Fucking Åmål. Regi: Lukas Moodysson. Sverige 1998. Svensk tale, norsk tekst. 35mm, 1t 29min.