Laster Arrangementer

Film: The Harder they Come

Se filmen The Harder they Come i Cinemateket på USF Verftet

The Harder they Come er en glitrende kriminalhistorie og Jamaicas «debut» på filmlerretet

Filmen har 50-års jubileumsvisninger over hele UK høsten 2022.

Vises
TOR 3. NOV KL. 18:00

TIR 8. NOV KL. 20:00

The Harder They Come Regi: Perry Henzell. Jamaica 1973. Aldersgrense: 12 år. Språk: engelsk Tekst: engelsk. DCP, 1t 45min.

I en av de største filmsensasjonene fra 70-tallet spiller musikklegenden Jimmy Cliff den blakke, naive amatørmusikeren Ivan «Ivanhoe» Martin, som drar fra landsbygda til Kingston for å prøve lykken der. Han ender opp med å bli frastjålet alt han eier første dag i storbyen, og det tar ikke lang tid før han i desperasjon må ty til lyssky aktiviteter for å overleve. Snart har han både politiet og konkurrerende doplangere på nakken, samtidig som reggaestjerne-drømmen ser ut til å gå i oppfyllelse.

Regissør Perry Henzels usminkede reggae-epos var basert på ekte hendelser og viste hvordan mange artister ble behandlet i Jamaica på 70-tallet. Filmen er både en glitrende kriminalhistorie og ikke minst et skjellsettende øyeblikk i Jamaicas kulturhistorie: For første gang fikk jamaicanere se og høre seg selv på lerretet, og for det internasjonale publikummet ble filmen en inngang til en til da ukjent kultur. Gjennom filmens framstilling av Kingstons slumområder, Rastafaribevegelsen og ikke minst på grunn av soundtracket, skaptes stor interesse for øyas musikk og kultur over hele verden, og særlig i USA.

Fra filmen The harder they come - to menn på motorsykkel

The Harder They Come er fortsatt en kompromissløs spenningsfilm og en milepæl i karibisk filmhistorie, med sin unike miks av slentrende blaxploitation, spaghetti-western-elementer og neorealistisk samvittighet. Jimmy Cliff, Desmond Dekker og Toots and the Maytals på soundtracket bidrar til filmens velfortjente status som rufsete og autentisk kultfilm.