Laster Arrangementer

Film: Hard to be a god

Aleksei Germans episke film Hard to be a god

Det posthumane mesterverket som tok 13 år å lage

Vises

SØN 12. MAI KL. 17:00

TIR 21. MAI KL. 20:00

Aleksei Germans episke film baserer seg på science fiction-fortellingen ved samme navn skrevet av brødrene Strugatskijs i 1964.

Vi møter en gruppe forskere som, en gang i fremtiden, reiser til en annen planet. Klarer de å følge loven om å ikke gripe inn i andres historie? På Arkanar er de nemlig fortsatt på middelalderstadiet.

Med skrekkblandet fryd observerer de hvordan samfunnets myndigheter slår ned på ethvert element av intelligent og selvstendig tanke. Filmen utforsker tema som makt og menneskelighet, og kan tolkes som en allegori på Russlands og den tidligere Sovjetunionens tidvise brutalitet og undertrykkelse.

Auteur-regissøren ble først motarbeidet av sovjetiske sensur-myndigheter (debutfilmen var forbudt i 15 år), og deretter ble han en kasteball for den råbarkede kapitalismen som brøt løs etter kommunismens fall.

Da han endelig nesten var klar med sin første film siden 1998, døde han i 2013. Konen og sønnen gjorde ferdig det siste arbeidet med filmteamet, og den hadde premiere samme år.

Originaltittel: Trudno byt bogom. Regi: Aleksei German. Russland, 2013. Russisk tale, engelsk tekst. Format: DCP. 2t 57min. Aldersgrense: 15 år.