Laster Arrangementer

Film: Streik – stumfilmkonsert med Kohib og Kristian S. Olstad

Filmkonsert med spesiallaget live-musikk av Kohib (aka Øivind A. Sjøvoll) og Kristian Svalestad Olstad – i Cinemateket på USF Verftet

Denne filmkonserten lar deg oppleve visningen av en av Sergei Eisensteins ikoniske filmer om arbeidernes tilstand. Streik (1925) vises med spesialkomponert live-musikk av Kohib (aka Øivind A. Sjøvoll) og Kristian Svalestad Olstad. Arrangementet er produsert av Tromsø internasjonale filmfestival.

Denne berømte stumfilmen er Sergei Eisensteins første spillefilm i full lengde, laget året før nok et mesterverk, Panserkrysseren Potemkin. Handlingen i filmen finner sted i 1903, da fabrikkarbeidere i det pre-revolusjonære Russland bestemmer seg for å streike. Myndighetene demper opprørene på en brutal måte, noe som resulterer i den berømte sekvensen der scener som viser nådeløs undertrykkelse av streiken, veksler med bilder av slaktet storfe. Parallellen mellom skjebnen til dyrene og arbeidernes forhold brukes flere ganger i filmen. Et annet sentralt tema i Streik er kollektivisering kontra vestens individualisme.

Om regissøren
Sergei Mikhailovich Eisenstein (1898-1948) var en sovjetisk regissør og filmteoretiker. Han ble kjent for sine stumfilmer som skildret arbeidernes tilstand og opprør mot undertrykkende makter, som Streik (1925), Panserkrysseren Potemkin (1925) så vel som Oktober (1928). Han er også kjent for sine episke historiske filmer som Alexandr Nevskij (1938) og Ivan den grusomme (1941).

Stachka. Regi Sergei M. Eisenstein. 1925. Tale: stum. DCP, 1t 28min.