Laster Arrangementer

Film: Grease – som strikkekino

De beste filmene – i den beste lille kinosalen – Cinemateket på USF Verftet

Ta med deg strikketøyet og en god film samtidig – i passelig dimmet lys.

Danny (John Travolta) regnes som kulere enn kremost av gjengen sin, The T-birds. Han har hatt en hemmelig sommerflørt med en australsk jente Sandra Dee (Olivia Newton-John), men når skolen starter viser det seg at hun har flyttet og nå går på hans skole. Et element i det strengt ritualiserte adferdsmønsteret til The T-birds er at de utelukkende rekrutterer partnere fra en jentegjeng ved navn The Pink Ladies, og i dette miljøet passer den litt prektige Sandra Dee ikke inn.

Til tross for at filmen (som var basert på en musikal av Jim Jacobs og Warren Casey) var morsom og vellaget, ble mange overrasket over suksessen: her hadde man en musical laget 15 år etter at alle hadde gitt sjangeren opp! Med high school-elever som spilles av 30-åringer! Likevel ble Grease, sammen med den langt mer tidsmessige Saturday Night Fever, selve ungdomsfilmen for en hel generasjon, som levde i en helt annen tid og hadde helt forskjellige verdier enn de som kommer til uttrykk i filmen.

Noe av forklaringen er nok at filmen var en «sex-komedie» i uskyldsren forpakning som appelerte like mye til både et mannlig og et kvinnelig publikum, i kombinasjon med et fengende soundtrack (med hits som «Grease», «You’re the One That I Want», «Hopelessly Devoted to You» ble det solgt i svimlende 38 millioner kopier, noe som gjøre det til et av tidenes bestselgende album!).

Grease. Regi: Randal Kleiser. USA 1978. Tale: engelsk. Tekst: utekstet. Aldersgrense: 6 år. DCP, 1t 50min.

Merk: Det vil ikke være helt mørkt i salen under strikkekino-visningene.