Laster Arrangementer

Film: Dunkirk, vist på 70mm

Dunkirk er en moderne 70mm-klassiker som skapt for kinoformatet

Christopher Nolan tok med Dunkirk for første gang i sine filmer utgangspunkt i en historisk hendelse: Det er mai 1940 og tyskerne hadde invadert og beseiret Nederland og Belgia, for så å bevege seg mot den nordligste delen av den franske kysten. Der, ved den britiske kanalen, ble et stort antall britiske og franske soldater avskåret av den tyske offensiven, med ryggen mot havet og ingen steder å gjøre retrett. 400.000 allierte soldater var inneklemt på en rundt fem kilometer lang kyststripe ved den lille byen Dunkirk (Dunkerque på fransk). Det eneste håpet de hadde var å bli hentet ut og brakt over kanalen til Storbritannia.

Mange var nok overrasket over å se Harry Styles dukke opp i en større rolle i Dunkirk, hans første i en spillefilm. Sammen med resten av skuespillerne fikk han nok å gjøre i en film hvor ingen effekter er gjort digitalt – alt er «in-camera». De spektakulære bildene (fotograf Hoyte Van Hoytema må ha hatt noen utfordrende dager på jobb), angsten i soldatenes ansikter, det voldsomme lydbildet og de dype fargene, klokken som tikker nådeløst mot katastrofen – Nolan vet akkurat hvordan han skal få mest mulig ut av det store 70mm-formatet. Rent audiovisuelt er Dunkirk noe av det mest spesielle som er laget. Den er i sin helhet tatt opp analogt, både på 15-perf Imax-film og 5-perf 70mm, noe som gir bildene en kvalitet man kun kan oppleve når den også vises på 70mm. Lydmessig er det en ekstremt intens opplevelse, der fenomenet Shepard Tone (google it!) brukes velplassert og smart. Hvis man synes det hele er overveldende er det akkurat fordi Nolan vil det skal være det.

“It’s one of the great human stories, and it’s one of the most suspenseful situations that I had ever heard of in my life.” – Christopher Nolan i et intervju til Fandango

Dunkirk vises eksklusivt hos oss i det fantastiske 70mm-formatet. I Norge er det kun på Cinematekene i Bergen og Oslo du kan oppleve den på denne måten.

Dunkirk. Regi: Christopher Nolan. USA 2017. Språk: engelsk. Tekst: utekstet. Aldersgrense: 12 år. 70mm, 1t 46min.