Laster Arrangementer

Film: Bread and salt

Bread and salt er et overbevisende drama med politiske undertoner

Det er sommer og musikkstudenten Tymek vender tilbake til hjemstedet. Han tilbringer dagene sammen med lillebroren og gamle venner. Det er hyggelig, men Tymek kjenner på en følelse av annerledeshet. Kanskje er det studiene som har gitt ham andre perspektiver, eller kanskje er han ikke like utadvendt?

En ny kebabsjappe blir et populært tilholdssted, men raskt oppstår det gnisninger mellom de polske ungdommene og innvandrerne som driver stedet. Tymek føler ubehag, men tør han si ifra?

Vises

TOR 25. JAN KL. 18:00

ONS 7. FEB KL. 18:00

Damian Kocur spillefilmdebuterer disiplinert og stilsikkert med Bread and Salt. Kombinasjonen av observasjon, psykologisk dybde og politiske undertoner har fått kritikere til å trekke paralleller til både Kiarostami og Haneke.

I hovedrollen finner vi pianisten Tymoteusz Bies, men også de andre skuespillerne er ikke-profesjonelle.

Det å blande det dokumentariske med fiksjon, vil alltid øke filmens autentisitet mener Kocur. Og Bies og de andre skuespillerne er fullstendig overbevisende, i en historie som i stor grad handler om undertrykte følelser.

Kocur bruker også musikk til å lage tematiske tråder. Musikk er en viktig del av Tymeks identitet, men også noe som knytter ham til flere av de andre karakterene. I flere settinger begynner han dessuten å spille den polske komponisten Chopins «Nocturne i C minor, Op. 48, No. 1», et av hans mest kjente stykker, som har blitt beskrevet som et mesterlig uttrykk for en stor, omgripende sorg.

Filmen var juryprisvinner i Venezia i 2022.

I serien Ny polsk film

Originaltittel: Chleb i sól Regi: Damian Kocur. Polen, 2022. Polsk tale, engelsk tekst. Format: DCP. 1t 40min. Aldersgrense: 12 år.