Enhver har rett til
Se de gode filmene i Bergens minste kino på USF Verftet – Cinemateket.
I 2016 saksøkte norske miljøorganisasjoner den norske stat, fordi de mente at statens tillatelser til oljeutvinning i Barentshavet var i strid med miljøparagrafen (Grunnloven § 112) – en paragraf som har til hensikt å sikre vår og framtidige generasjoners rett til et levelig klima. Saken ble omtalt som århundrets rettssak og skapte stor offentlig debatt.
Med en observerende form og argumentasjon fra begge sider av saken, tvinger Enhver har rett til å reflektere over om Norge har ansvar for å verne om naturen og klimaet. Som seer blir du publikum i en rettssak, der grensene mellom juss og politikk går inn i hverandre. Dokumentaren er filmet utelukkende inne i rettssalen i Borgarting lagmannsrett 2019 og i Høyesteretts hus 2020. Filmen på 40 minutter er et utvalg av om lag 100 timer med rettssak.
Prosjektet består også av en fem timer lang installasjon i galleri, der publikum virkelig kan “sitte en dag i retten” og følge saken, menneskene og rettssystemet nærmere.
www.hogstandard.com
Før filmvisningene holder Malcolm Langford en innledning til filmen over Zoom. Malcolm Langford er professor ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo, og professor II ved Det juridiske fakultet, Universitet i Bergen. Han er leder ved Centre for Experiential Legal Learning (CELL), et Senter for fremragende utdanning (SFU) og nestleder ved Senter for lov og sosial transformasjon ved Chr. Michelsen Institutt og Universitetet i Bergen.
Tema: NY NORSK DOKU
Enhver har rett til. Regi: Thomas Østbye. Norge 2021. Aldersgrense: år. Norsk tale, utekstet. DCP, 40 min.