Laster Arrangementer

Bauhaus Spirit

Se de gode filmene i Bergens minste kino på USF Verftet – Cinemateket.

Hva har en latinamerikansk favela med et gammelt arbeidersamfunn i Dessau å gjøre? Hva er forbindelsen mellom en jødisk sosialist i et bondesamfunn og barna i en skoleklasse i Stockholm? Alle disse historiene har med visjoner å gjøre, og de praktiske forsøkene på å realisere dem. For snart hundre år siden så en radikal kunstnerisk utopi, som fremdeles påvirker vår verden av i dag, dagens lys i en søvnig, tysk småby. Bauhaus ble grunnlagt i 1919 av Walter Gropius, og formålet var å forene skulptur, maling, design og arkitektur til en kombinert, konstruktiv disiplin. Det er en syntese av frigjort fantasi og stringent struktur; kryssmediale konsepter som forskjønner og beriker vår eksistens og står for opplysthet og klarhet, orden og lekenhet. Bauhaus la grunnsteinen til et av de viktigste bidragene til 1900-tallets hverdagskultur og innflytelsesrike kontemporære design, fra Apple til avantgarden av bærekraftig og framtidsrettet arkitektur.

Men Bauhaus har alltid vært mer enn bare et kunstnerisk eksperiment. Datidens sosiale forhold og erfaringene fra første verdenskrig gjorde at bevegelsen var opptatt av designens politiske og sosiale konnotasjoner helt fra starten av. Bauhaus’ historie er derfor ikke bare historien om kunst, men også om en epoke som strekker seg fra tidlig 1900-tall og fram til i dag. Filmen skildrer den fascinerende historien om Bauhaus som erklæringen, fiaskoen og fornyelsen av en sosial utopi. Den forteller også om kunstnere, forskere og arkitekter av i dag, som i sine undersøkelser av dagens utfordringer også identifiserer seg med Bauhaus. Fortellingen om dette uferdige, utopiske prosjektet med sine mangfoldige og spennende kryssreferanser åpenbarer seg på den måten for oss mens det stiller spørsmålene som er like aktuelle i dag: Hvordan ønsker vi å leve? Hvilken retning ønsker vi å ta?

Det blir innledning før filmen av Emma Nilsson og Cecilie Andersson. Cecilie Andersson har vært rektor ved Bergen arkitekthøgskole siden 2013 og gir nå roret videre til Emma Nilsson som kommer fra Lund Universitet der hun kommer fra stillingen som assisterende programansvarlig.

Filmen presenteres i samarbeid med Byarkitekten, Bergen kommune.

Tema: ARKITEKTUR PÅ FILM

Bauhaus Spirit. Regi: Niels Bolbrinker & Thomas Tielsch. Tyskland 2019. Tysk og engelsk tale, engelsk tekst. Aldersgrense: 15 år. DCP, 1t 30min.