Laster Arrangementer

Arabisk Filmfest: Fiancées

Prisbelønte filmer fra og om den arabiske regionen i regi av Arabisk Filmfest og Cinemateket i Bergen – på USF Verftet.

Fiancées følger tre egyptiske kvinner på deres lange og kompliserte vei mot ekteskap. Deres individuelle historier maler et bilde av nåtidens Kairo, der unge mennesker daglig møter på presset fra familiens og samfunnets strenge tradisjoner, mens de selv søker etter frihet og forsøker å finne sine egne måter å passe inn i det moderne samfunnet på.

I Egypt er det svært uvanlig å flytte hjemmefra før man er gift, og ekteskapet blir dermed veien mange unge mennesker velger for å skaffe seg selvstendighet fra foreldrene sine. Filmen følger denne veien gjennom tre par, med tre svært ulike utgangspunkt. Batool og Bassam er aspirerende skuespillere, som strever med å finne en balanse mellom forholdet og karrieren. Kombinasjonen av press fra foreldre og søken etter en leilighet de kan kjøpe sammen, skaper ubalanse og utfordringer i forholdet deres.

Marize og Ramy er begge kristne med privilegerte bakgrunner. De drømmer om et perfekt ekteskap, samt om muligheten til å utforske sin seksualitet. De ønsker å bruke prevensjon, samtidig som de ønsker å følge deres religiøse tradisjoner, og viser et bilde av unge voksne som både er påvirket av den vestlige og den tradisjonelle verden. Randa og abdelrahman kommer fra en tradisjonell muslimsk bakgrunn, og ønsker å inngå et ekteskap for å få mer frihet i hverdagen. Randas tanker rundt likestilling kolliderer med familiens tanker som er preget av det egyptiske samfunnet.

Fiancées undersøker ekteskapets rolle i dagens Egypt, forholdet mellom kvinner og menn, samt ulike former for sosialt press og påvirkning som unge mennesker møter på veien mot selvstendighet.

Regi: Julia Bünter. Sveits 2019. Arabisk tale, engelsk tekst. DCP, 1t 20min.