Laster Arrangementer

Utstilling: Manuel Portioli «Eve»

Manuel Portioli presenterer Eve» – ti malerier i storformat

Vises i perioden 2. – 11. februar 2024.

Åpent hver dag kl. 12 – 16, unntatt mandag. Torsdag langåpent til kl. 20. Gratis inngang.

Ved ønske om besøk utenom åpningstidene, kontakt kunstneren tlf 45197480.

Manuel Portioli skriver:

Eve er en separatutstilling der jeg skal presentere 10 malerier, hver med målene 2×2 meter, skapt i løpet av 2022 og 2023.

Utstillingen viser en gruppe malerier som utforsker kromatiske og formelle komposisjoner på lerret ved bruk av akryl, olje, tusj og spraymaling.

«Eve» kan sammenlignes med et musikkalbum, som ofte består av ti sanger av omtrent like lengde. Noen låter kan oppfattes som tydeligere «pop» enn andre, preget av fengende refrenger og forståelige tekster, mens andre trenger å høres flere ganger for å bli verdsatt.

Med denne utstillingen vil jeg skape et balansert «album», følelsesmessig rik og teknisk vel gjennomført. Det skal kunne «høres» flere ganger, og alltid avsløre nye detaljer, der disse ti «låtene» fungerer i seg selv og bidrar til å skape en større helhetlig enhet.

Maleriene utstillingen består av er hovedsakelig abstrakte, med unntak av noen figurative elementer som trer frem i noen av dem. Fokuset i disse verkene ligger jevnlig både i prosessen og det ferdige resultatet: Jeg liker å tenke at et spennende maleri formes av en spennende prosess.

I mitt tilfelle anses en «spennende prosess» som en tilnærming preget av uoversiktlighet, uten skisser eller planer. Hvert penselstrøk fører til endringer i maleriet, og hver endring krever ny vurdering. Maleriet viser endringene og utforskningen gjennom lag på lag med maling og den tykke, sammensatte teksturen det skaper. Gjennom denne stratifiseringen blir maleriet i stand til å vise sin egen opprinnelse og utvikling. På denne måten tilføres maleriet en tidsdimensjon som vanligvis er usynlig.

Disse kunstverkene streber etter å skape komplekse harmonier gjennom en balansert kombinasjon av kontrollerte og mer «uforutsigbare» elementer. Denne søken fremstilles gjennom samspillet av råe og elegante penselstrøk, harmonisk og stridig fargebruk, sammenstøt mellom varierte malingsmedier og variasjon mellom sakte og raske kromatiske overganger.

Felles for alle maleriene er intense røde, oransje, lilla og gule farger, samt en uoversiktlig skapelse og en organisk arbeidsprosess preget av å male malerier horisontalt, vertikalt og ofte snudd opp ned.

Min hensikt med denne serien er å skape selvstendige, personlige malerier som kan utforske og utfordre tekniske og estetiske normer. Samtidig ønsker jeg å engasjere betrakteren gjennom en levende sensorisk opplevelse av farger og teksturer.

KORT BIO
Manuel Portioli er en visuell kunstner som ble født i Italia i 1987, men bor og arbeider i Bergen. Han ble uteksaminert ved Bologna Kunstakademi i 2010 og Kunsthøgskolen i Bergen i 2014. Han har stilt ut både nasjonalt og internasjonalt og har mottatt flere priser og stipender for sitt arbeid, blant dem Jakob Weidemann Minnestipend og Johannes Vinjum stipend.

I de siste årene har han hatt mange separate utstillinger blant annet på Kunstgarasjen og USF i Bergen, Galleri Vedholmen og Oseana i OS, og Galleri Adiacenze og Opere Scelte i Bologna og Torino.

Flere av maleriene har blitt innkjøpt av både private og offentlige samlinger inkludert Bergen og Steinkjer Kommune, Griegsamlingen, Musei Civici di Reggio Emilia og Otetelisanu Foundation i Bucharest.

Finn ut mer på:
https://www.manuelportioli.com/

Utstillingen er støttet av Bergen Kommune.