Laster Arrangementer

Utstilling: Fjerde akt- KRIG

Utstillingen Fjerde akt: KRIG er et fysisk dikt av Frans Jacobi og Gitte Sætre

Velkommen til åpning lørdag 15. april kl. 14 – 17.
Åpningstider ellers:
Søndag 16. april kl. 14 – 17 + sideprogram fra kl. 19 – 21.
Mandag 17. april lukket
Tirsdag 18. april kl. 16 – 19 (sideprogram fra kl. 19 – 21 er dessverre avlyst).
Onsdag 19. april kl. 16 – 19.
Torsdag 20. april kl. 16 – 19 + sideprogram fra kl. 19 – 20.
Fredag 21. april kl. 16 – 19.
Lørdag 22. april kl. 14 – 17.
Søndag 23. april kl. 12 – 17.
Det er gratis å besøke Visningsrommet USF.

* Se detaljert program under.

Den første utgaven av Anti-krig Festivalen på USF Verftet i 2020 bestod av en gruppeutstilling med kunstnere fra hele verden samt et omfattende sideprogram. Så kom Ukrainakrigen og Europa ser nå svært annerledes ut. I år har billedkunstnerne Frans Jacobi & Gitte Sætre påtatt seg oppdraget å lage en Anti-krigsutstilling.

Som tittelen tilsier, inngår Fjerde Akt: KRIG i en rekke utstillinger og events som har forsøkt å diskutere krigens virkelighet fra forskjellige synsvinkler. En serie som startet med Krigsteateret Trident Juncture på Den Nationale Scene i 2017 og Antikrigs-Festivalen på USF i 2020, samt Kommisjonen for de Gode Løsningene på DNS i 2022.

Jacobi & Sætre refererer i denne ‘krigs-serien’ til begrepet krigsteater, et standardbegrep i militærets retorikk. Krigsteatret beskriver de stridende partenes posisjoner og bevegelser i et geografisk rom.

I denne sammenheng brukes begrepet i kunstens rom; i en teatralsk installasjon portretterer Fjerde Akt krigens dødelige konsekvens. En psykogeografi; et følelsesladet ubehag.

Utstillingen er dedikert til de falne i krig.

I utstillingsperioden arrangeres det ulike debatter i regi av Antikrigs-Initiativet og International Kvinneliga for Fred og Frihet.

Krigen i Ukraina har påvirket ytringsrom i Norge betraktelig og prosjektet har ambisjon om å være en plattform for vanskelige samtaler.

Støttet av:
UD gjennom Fredsrådet
Antikrigs-Initiativet
Kunstakademiet/KMD/UiB (forskningstid)
Kunsthall 3,14 (utstyrstøtte)

Program Fjerde akt: Krig

Program Fjerde akt: Krig

Lørdag den 15.04 kl. 14 – 17:
Åpning av utstilling Fjerde Akt: KRIG .

Søndag den 16.04 kl. 14 – 17:
Utstilling åpen med en pågående performans.

Søndag den 16.04 kl. 19 – 21:
Forelesning om kjernefysisk sikkerhet og hva atomubåter i Tromsø har å gjøre med krigen i Ukraina? Vi har invitert Dieter Røhrich professor i kjernefysikk ved UiB. Han har jobbet ved Goethe-universitetet i Frankfurt, ved Brookhaven National Laboratory i USA og ved CERN. Hans forskningsinteresser er grunnforskning i kjernefysikk og medisinsk fysikk og ikke minst er Dieter Røhrich opptatt av det faktum at hovedårsaken til at Bulletin of the Atomic Scientists satte dommedagsklokken til 100 sekunder til midnatt i 2020 var en tilbaketrekning fra flere nedrustningsavtaler. Dette har skapt en ny farlig nukleær virkelighet. I nord ser vi tegn på denne nye virkeligheten: atomubåter i Tromsø og amerikanske baser i Norge. I hvilken grad er den katastrofale krigen i Ukraina en konsekvens av politiske beslutninger og tekniske utviklinger når det gjelder missiler og atomstridshoder? Hva må gjøres for å unngå slike eller enda verre katastrofer i fremtiden?
Regi: Antikrigs-Initiativet.

Mandag den 17.04
Lukket

Tirsdag den 18.04 kl. 16 – 19:
Utstilling åpen med en pågående performans.

Tirsdag den 18.04 kl. 19 – 21:
NB: filmvisningen er dessverre avlyst!
Premiere på filmen Ithaka. En gripende og intim skildring av en fars kamp for å redde sønnen. Filmen viser de brutale realitetene i kampanjen for å frigjøre verdens mest kjente politiske fange, WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange som står overfor en 175-års dom. Denne kampen mellom David og Goliat er personlig – og med Julians helse på vei ned i et britisk fengsel med maksimal sikkerhet, tikker klokken. Nå er det opp til Julians far, John Shipton, og forloveden Stella Moris å slå seg sammen for å forsvare Julian på denne internasjonale odysseen. Mens de samler et verdensomspennende nettverk av støttespillere og politikere, går de forsiktig inn i medias gjenskinn – og blir tvunget til å konfrontere hendelsene som gjorde Julian til et globalt flammepunkt. Emblem på en internasjonal armkamp om journalistikkfrihet, regjeringskorrupsjon og ustraffede krigsforbrytelser.

Onsdag den 19.04 kl. 16 – 19:
Utstilling åpen med en pågående performans.
Levende tablå m/Rasmus Arvidsson.

Torsdag den 20.04 kl. 16 – 19:
Utstilling åpen med en pågående performans.
Levende tablå m/Rasmus Arvidsson.

Torsdag den 20.04 kl. 19 – 20:
Foredrag om det militærindustrielle komplekset og hvordan Krig fungerer som forretningsidé’. Av fredsjournalist, aktivist og styremedlem i Internasjonal Kvinneliga For Fred og Frihet: Åse Møller-Hansen. Etter foredraget blir det gitt tid til samtale.

Fredag den 21.04 kl. 16 – 19:
Utstilling åpen med en pågående performans.
Levende tablå m/Rasmus Arvidsson.

Lørdag den 22.04 kl 14 – 17:
Utstilling åpen med en pågående performans.
Levende tablå m/Rasmus Arvidsson.

Søndag den 23.04 kl. 14 – 17:
Utstilling åpen med en pågående performans.
Levende tablå m/Rasmus Arvidsson.