Laster Arrangementer

På vei mot livet

Se de gode filmene i Bergens minste kino på USF Verftet – Cinemateket.

Filmen som ble den nye franske bølgens gjennombrudd i 1959

Vennene Antoine og Rene skulker skolen og tilbringer dagen med å gå rundt i byen. På gaten oppdager de Antoines mor i armene på en fremmed mann. Faren har mistanke om morens affære. I konflikten mellom foreldrene blir Antoine den største taperen.
Til tross for at På vei mot livet har et alvorlig tema, er tonen i filmen lett og lekende. Truffaut lar seg inspirere av sine barndomsminner uten å bli altfor nostalgisk. Henri Decaë viser seg som en fotograf som til fulle klarer å utnytte autentiske opptaksplasser og enkel teknologi. Kamera er ekstremt rørlig når Antoine ferdes fritt i byen, i kontrast til de scenene som foregår i klasserommet eller i hjemmet som er svært statisk filmet.

Truffaut viser glimrende evner som skuespillerinstruktør, og skal ha mye av æren for den unge Jean-Pierre Léauds prestasjoner i rollen som Antoine. Léaud ble videre en viktig samarbeidspartner for Truffaut. Historien om Antoine ble til en filmsyklus. Hele fem av regissørens filmer er viet den unge mannens oppvekst, alle med Jean-Pierre Léaud i hovedrollen.

Tema: CINEMATEKENE I NORGE

Les 400 coups. Regi: François Truffaut. Frankrike 1959. Fransk tale, norske undertekster. DCP, 1t 39min.