Laster Arrangementer

Jubileum: Kunstnerne på Verftet i 40 år – åpne atelierer

Velkommen til åpne atelierer på USF Verftet

I anledning kunstnernes jubileumsfeiring er alle velkomne til å besøke atelierene i USF-huset på Verftet.
Lørdag 20. april kl. 12:00 – 16:00.
Gratis.

Se flere arrangementer i kunstnernes jubileumsfeiring:

Jubileumsutstilling 18. – 28. april.

Jubileumskonsert i Sardinen USF mandag 6. mai.

– – – – – – – – – – – – – – – – – –

Våren 2024 er det 40 år siden grunnsteinen for dagens USF Verftet ble lagt. Da flyttet de første kunstnerne inn i den nedlagte sardinfabrikken, og en helt spesiell epoke i den norske kunsthistorien begynte å ta form.

Atelierfellesskapet som ble etablert i 1984 arbeidet på tvers av sjangre, men med felles kunstneriske og kulturpolitiske mål. Slik dannet de en stabil basis for det som i 1993 skulle bli Kulturhuset USF, med sine publikumsrettete aktiviteter; konsertsalene Sardinen og Røkeriet, Cinemateket, Scene USF, Kafé Kippers osv.

I dag er flere av de såkalte pionerene fra oppstarten fortsatt aktive i sine atelierer fra 80-tallet, og både én og to nye generasjoner kunstnere har kommet til.

Gjennom utstillinger, utsmykninger, workshops og kunstnerisk utvekslingsarbeid, fortsetter de pr. i dag rundt 70 kunstnerne på Verftet å markere seg, ikke bare lokalt og nasjonalt, men også internasjonalt.

Mange av oss husker fortsatt Ellen Bangs skulpturelle Gråbeinsflokk (1984) som hang oppunder taket i det gamle Studentsenteret på Nygårdshøyden. De aller fleste har fått med seg Sissel Blystads tekstile utsmykning Landskap (2002-2005), som titt og ofte danner bakgrunn for nyhetssendinger fra Vandrehallen på Stortinget. Og atter andre har latt seg fascinere av kunstnerfellesskapet Flora Metamorphicae som turnerte verden rundt med sine keramiske blomster i perioden 2003-2017.
Så sent som i fjor var Maia Urstad, som arbeider i skjæringspunktet mellom lyd og bilde, del av Arkitekturbiennalen i Venezia, og i løpet av året skal hun stille ut i en av overlyssalene ved Kunstnernes Hus.

Nye og yngre kunstnere har etablert seg på USF Verftet de siste årene og atelierfellesskapet er i jubileumsåret preget av samtidens nyorienteringer og kunstneriske strømninger, i tillegg til historisk kontinuitet.

Når kunstnerne i 2024 innbyr til jubileumsutstilling med slepp av katalog, fest og konsert, er det derfor nærliggende å si at det er både fortid og fremtid som skal feires. Eller en bestemt epoke i norsk kunsthistorie, om du vil.

Jubileumsfeiringen er støttet av:
Bergen kommune
Vestland fylke
Norsk Kulturråd
BKV Vederlagsfondet
BIT20 Ensemble
Komponistforeningen
Bergesenstiftelsen
EGD