Laster Arrangementer

Flim: Hissein Habre, a Chadian tragedy

Hissein Habre, a Chadian tragedy er en rå og ærlig dokumentar om overlevende

Hissène Habré var president i Tsjad mellom 1982 og 1990. Hans nådeløse og blodige styre var støttet av USA og Frankrike, men er lite kjent i Vesten. Under hans regime skal 40 000 mennesker ha mistet livet i fengsel, og mange av dem ble utsatt for brutal tortur av det beryktede sikkerhetspolitiet DDS. I 2013 ble Habré arrestert etter 17 år i eksil og dømt til livstid i fengsel i Dakar for alvorlige brudd på menneskerettighetene.

I denne dokumentaren reiser Mahamat-Saleh Haroun tilbake til hjemlandet for å skildre dette vendepunktet i Tsjads historie med respekt og tålmodighet. Vi møter både regimets ofre og overgripere, gjerne i forsøksvis forsonende samtaler: På den ene siden menn og kvinner som bærer fysiske og psykiske skader på grunn av grusomhetene de selv og andre ble utsatt for — og på den andre siden torturister som sier at de kun fulgte ordre.

Originaltittel: Hissein Habré, une tragédie tchadienne. Regi: Mahamat-Saleh Haroun. Chad, 2016. Fransk og arabisk tale, engelsk tekst. Aldersgrense: 12 år. Format: DCP. 1t 22min.