Laster Arrangementer

Film: The decline of western civilization

I Cinemateket USF: The Decline of Western Civilization hadde opprinnelig premiere i 1981 og skapte skandale og kontroverser med sitt åpenhjertige portrett av det blomstrende, hardkokte punkmiljøet i L.A.

Penelope Spheeris’ The Decline Of Western Civilization er en medrivende, uredd og hardkokt film som på kløktig vis skildrer et mektig kulturelt fenomen. Vi får se opptredener av X, Circle Jerks, Black Flag, Fear og Germs.

Punkbevegelsen rev sosiale barrierer og var imot alt, og de var opphav til et motstrømssyn på verden som har påvirket dagens musikk, politikk, holdninger, stiler og trender. Filmen dokumenterer bevegelsens reflekterte reaksjon på musikkens kommersialisme; dette er en skamløs og rasende avvisning av mainstream.

Punken var i sterk vekst den gangen, og mange av bandene som ble sett her for første gang, er siden blitt legendariske. Filmens betydning for dagens musikk, stiler og trender kan ikke overvurderes.

The Decline of Western Civilization. Regi: Penelope Spheeris. USA 1981. Aldersgrense: 15 år. Språk: engelsk. Tekst: utekstet. DCP, 1t 36min.