Laster Arrangementer

Film: Tatt av vinden

Tatt av vinden er tidenes største filmsuksess

Denne snart 85 år gamle filmen er fremdeles en av tidenes største: dyrest i sin tid, den største publikumssuksessen i filmhistorien og med en enorm populærkulturell innflytelse.

Vises
ONS 15. FEB KL. 11:00T

TOR 16. FEB KL. 18:00

Dette intenst romantiske sørstatsdramaet er blitt selve innbegrepet av alt vi forbinder med Hollywood. Filmen bygger på Margaret Mitchells bestselger, og følger den egenrådige rikmannspiken Scarlett O’Hara, spilt av britiske Vivien Leigh, og hennes beilere og menn i tiden rundt den amerikanske borgerkrigen. Scarlett vokser opp i gode kår på familiens plantasje i sør, men må etter hvert gjennomleve krig, fattigdom, dødsfall og kjærlighetssorg. Legendarisk er forholdet til Rhett Butler i Clark Gables skikkelse.

Filmen fikk ikke hele ti Oscar, en av dem gikk til Hattie McDaniel, som spilte Mammy og ble den første afroamerikaner som vant prisen. Produksjonsdesigneren William Cameron Menzies fikk æres-Oscar «for fremragende prestasjon ved bruk av farge for forsterket dramatisk stemning».

På visningen 15. februar kl. 11:00 holdes en innledning av Cinematekets ansatte.

Gone With the Wind. Regi: Victor Fleming. USA, 1939. Tale: engelsk. Tekst: norsk. Aldersgrense: 12 år Format: DCP. 3t 58min.