Laster Arrangementer

Film: New York i et nøtteskall

New York i et nøtteskall er en film full av fortvilelse, men med en setting til å miste pusten av

Manusforfatter Charlie Kaufmans regidebut er en rar, ambisiøs og morsom film.

Vi møter vi den vellykkete teaterregissøren Caden Cotard (Philip Seymour Hoffman). Til tross for all suksessen er livet til Cotard preget av et sykelig forhold til død og egen helse, samt hans vaklende ekteskap. Når han blir tilbudt å sette opp sin drømmeforestilling, starter han et prosjekt som etter hvert vokser til helt absurde dimensjoner.

Med denne filmen leker Kaufman med grensene mellom hva som er ekte og hva som er fiksjon, samt publikums og karakterenes forståelse av tid og rom. Dette resulterer i en surrealistisk og engasjerende filmopplevelse, en film som man gjerne kan (og kanskje må) se flere ganger. Filmen tar for seg store temaer som identitet og virkelighetsoppfatning, men er samtidig full av humoristiske og dagligdagse situasjoner.

Filmen presenteres i samarbeid med Bergen arkitektforening. Før filmen blir det en kort innledning på engelsk av arkitekt Maike Statz.

«New York i et nøtteskall er en film full av fortvilelse, men med en setting til å miste pusten av. Fullskalakopien av New York City som teaterinstruktør Caden Cotard skaper for å iscenesette stykket sitt, minner om en arkitektonisk modell tatt til det ekstreme. Her blir linjene mellom virkelighet og fiksjon, liv og innstudering vage. Caden utvider settet stadig vekk og prøver å kontrollere og ha en plan for alt idet han ikler seg rollen som en kunstnergud, eller en livets arkitekt. Byen representerer en scene der livet utspiller seg.»

– Maike Statz, interiørarkitekt og kunstner, NOGOODS

Maike Statz er kunstner og interiørarkitekt med utdanning fra Sydney og Amsterdam, nå bosatt i Bergen. Gjennom arbeidet er Maike opptatt av arkitekturens påvirkning på individ og samfunn. Hun jobber med skriving, performance og installasjon og undersøker hvordan historien er innebygd i ulike typer arkitektur og hvilke dynamikker som er i spill. Maike er medstifter av studio og project space NOGOODS i Bergen og magasinet bias: bodies in architecture og structures, som hun driver sammen med Danja Burchard og Francesca Scapinello.

Originaltittel: Synecdoche, New York. Regi: Charlie Kaufman. USA, 2008. Engelsk tale, norsk tekst. Format: 35mm. 2t 38min. Aldersgrense: 12 år.