Laster Arrangementer

Film: Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles

Chantal Akermans mesterlige studie av Jeanne Dielman sitt liv – ett av de største filmverkene innen feministisk film

Den nye vinneren av filmmagasinet Sight and Sounds legendariske kåring av verdens beste film! 

Dette er Chantal Akermans mesterlige studie av et kvinneliv. På nesten klinisk vis, noe den lange, men uhyre “saklige” tittelen allerede antyder, skildrer hun tre dager i enken Jeannes liv. Jeannes hverdag er gjennomregulert, dagens gjøremål og rutiner er gamle og innarbeidede, og utføres nærmest mekanisk. Også når hun tar imot menn mot betaling. Men så krakelerer plutselig strukturen, og noe svært uventet og dramatisk kommer til å skje.

Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles tar seg tid, dveler, går nesten ubehagelig nær, og ender opp som en unik, hyperkonsentrert filmopplevelse. Akerman laget denne giganten av en film da hun var i starten av 20-årene, og filmen har siden blitt sett som en av de største verkene innen feministisk film. Filmens crew består også utelukkende av kvinner, noe som var svært uvanlig i 1975 og er svært uvanlig i dag. Vi kunne ikke tenke oss en bedre film – enn verdens beste – å vise på den internasjonale kvinnedagen.

Originaltittel: Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles. Regi: Chantal Akerman. Frankrike, 1976. Fransk og belgisk tale, engelsk tekst. Format: DCP. 3t 35min.