Laster Arrangementer

Film: Bye bye Africa

Bye bye Africa er en film om skaperglede og kunstnerisk ansvar i eksil

Etter å ha mottatt nyheten om at hans mor er død i Tsjad, vender en filmskaper tilbake til fødelandet etter mange år i Frankrike. Mens han reiser rundt i hovedstaden N’Djamena, møter han gamle venner og mediterer over temaer som den kulturelle tilstanden forårsaket av eksil, ansvaret man bærer som filmskapere, og den potensielle relevansen av kino for et land som fortsatt prøver å restituere seg etter flere tiår med krig.

Bye Bye Africa er Harouns debutspillefilm, og tar opp flere av temaene som har preget ham som filmskaper gjennom hele hans karriere. Selv flyttet han vekk fra hjemlandet til Frankrike for å studere film og journalistikk. I Bye Bye Africa er det som om han gjennom å skape denne fiksjonaliserte versjonen av seg selv inviterer publikum inn i sine egne refleksjoner og dilemmaene han sto overfor som nyutdannet filmregissør.

Originaltittel: Bye Bye Africa. Regi: Mahamat-Saleh Haroun. Chad, 1999. Fransk og arabisk tale, engelsk tekst. Aldersgrense: 12 år. Format: DCP. 1t 26min.