Laster Arrangementer

Film: 1984

1984 er en uhyggelig påminnelse om hva som står på spill for et samfunn som systemisk undergraver grunnleggende, umistelige menneskeretter og verdier

George Orwells dystopiske visjon av en totalitær framtid står igjen som et banebrytende verk i science fiction-sjangeren.

Den dystre fortellingen om menneskets tilpasningsevne er overført til lerretet og regissert av Oscar-nominerte Michael Radford (Postmannen).

I samarbeid med Den Nationale Scene.

1984 forteller historien om Winston Smith (legendariske John Hurt fra Elefantmannen), et tannhjul i maskineriet som er ansatt for å omskrive Sannhetsministeriets historiebøker for å støtte den aktuelle partilinja og forevige en falsk arv, det hele under Storebrors konstante overvåking.

Desillusjonert av tingenes tilstand og syk av livets byrder tar livet hans en skrekkelig vending når han innleder et forbudt kjærlighetsforhold og begår forbrytelsen det er å tenke selv – hans første opprørshandling er å skrive en enkel dagbok, en forbrytelse som straffes med døden. Han blir sendt til Kjærlighetsministeriet og prisgitt O’Brien (Richard Burton, Spionen som kom inn fra kulden), en hovmodig leder som ikke bare er fast bestemt på å kontrollere Winstons tanker, men også akter å knuse sjelen hans.

1984 er skutt i kjølige toner av Roger Deakins, og Richard Burton spiller her sin siste filmrolle. Dette er en uhyggelig påminnelse om hva som står på spill for et samfunn som systemisk undergraver grunnleggende, umistelige menneskeretter og verdier.

Filmen presenteres i samarbeid med Den Nationale Scene, som setter opp «1984?» av Tore Vagn Lid, fritt etter George Orwell av Tore Vagn Lid med Tore Vagn Lid som instruktør, fra 21. september til 14. oktober. Mer informasjon på www.dns.no

Originaltittel: Nineteen Eighty-Four. Regi: Michael Raford. Storbritannia, 1984. Engelsk tale, norsk tekst. Format: 35mm. 1t 53min. Aldersgrense: 15 år.