Laster Arrangementer

Cinemateket junior med tre filmer på 16mm: Rødt eple + Moldvarpen som gartner + Linnea i malerens hage

Cinemateket feirer 16mm-filmens 100-års jubileum med tre korte filmer for barn

Tre historier som alle er knyttet til det som spirer og gror. 48 min tilsammen på 16 mm!

Rødt eple
Norge, 11 min, norsk tale, 1992
Regi: Einar Egeland

Den fule frukthandleren vil lure den godtroende revisoren. Han gir ham et grønt eple og sier at det nok blir rødt bare det får ligge i vinduskarmen en stund. Men eplet faller ned fra vinduskarmen, begynner sin egen vandring og etterlater mennesker og dyr i fullt kaos bak seg.

Moldvarpen som gartner
Tsjekkoslovakia, 8 min, 1969
Produsent: Kratky Film

Moldvarpen undrer seg over at det regner fra skyfri himmel, og oppdager at det er hull i hageslangen. Han prøver å reparere den, men den går helt i stykker og blomstene holder på å visne. Til slutt får han hjelp av musa.

Linnea i malerens hage
Sverige, 30 min, norsk tale, 1992
Regi: Lena Anderson, Christina Björk

Linnea på seks år besøker ofte naboen Blomkvist og hagen hans. Hos Blomkvist får hun se den store boka om maleren Claude Monet. Linneas største ønske er å få reise til Frankrike og se Monets hage i virkeligheten. En poetisk og nydelig barnefilm med blanding av realfilm og animasjon.

I 1923 oppfant Eastman Kodak 16mm-film som et billigere format enn 35mm-film, slik at de også hadde noe å tilby amatørmarkedet. 16mm-kameraene og projektorene er mye mindre enn utstyret som brukes til 35mm (som vi også viser masse av!), og dette gjorde det enklere for folk å både lage og se film på 1920-tallet.

16mm er historisk populær og økonomisk besparende, og navnet refererer til filmrullens bredde. Det ble mest brukt til hjemmevideoer, undervisningsfilmer, TV og lavbudsjettsfilmer, men interessant nok er det i dag flere som foretrekker å filme på 16mm! Det skyldes at den er fremtidssikker, ettersom film har langt høyere fotografisk kvalitet enn HD (høyoppløsningsvideo). I anledning formatets 100-årsjubileum dediserer vi en hel kveld til 16mm, så barn (og voksne) kan se film slik de gjorde for hundre år siden!