Laster Arrangementer

Aki Takase Japanic

Aki Takase Japanic med konsert på USF Verftet

Den japanske pianisten Aki Takse har en imponerende karriere, som strekker seg over fem tiår og utallige musikalske samarbeid. På 70-tallet fikk den klassisk skolerte pianisten en stor interesse for jazz, spesielt for Coltrane, Mingus og Monk. Ved siden av dette lot hun seg også sterkt inspirere av ideene til moderne klassiske komponister som Iannis Xenakis og György Ligeti. Hun spilte med den japanske jazzeliten og med amerikanske stjerner som Joe Henderson og Dave Liebman. Takase flyttet til Berlin i 1987 og ble raskt en essensiell figur på den europeiske frijazzscenen, der hun også møtte den tyske frijazzpioneren og pianisten Alexander von Schlippenbach, som senere ble hennes ektemann.

Aki Takase spilte sist i Bergen på Nattjazz i 2006, før dette gjorde hun også en duokonsert med Maria João på samme festival i 1993. Denne gang kommer Takase med sin egen, relativt nye kvintett Japanic, bestående av fire musikere med base i Berlin, blant andre trommeslager Dag Magnus Narvesen fra Stavanger og DJ Illvibe som er sønn av Alexander von Schlippenbach.

Kvintetten gjorde sin første innspilling «Thema Prima» i Budapest i 2018 i forbindelse med Takases 70-årsdag. Her får vi heftige og rå komposisjoner hvor hennes fantastiske og tekniske pianospill kommer til sin rett. Hun drar de yngre musikerne med seg i tett og fint samspill og kreativ energi. Det er både vakre og frittgående ballader og spennende og medrivende musikk, med tidvise hint til både berlinsk cabaret og «friere» musikalske landskap.

«It’s a wilfully intoxicating jazz brew that only Takase could have stirred in quite this way.»
John Fordham – The Guardian

AKI TAKASE piano
DANIEL ERDMANN saksofon
DJ ILLVIBE platespiller, elektronikk
JOHANNES FINK bass
DAG MAGNUS NARVESEN trommer