Laster Arrangementer

Wanda

Wanda. Regi: Barbara Loden. USA 1970. Engelsk tale, utekstet. DCP, 1t 42min.

Gjennom sin nære og intime vérité-stil tar filmen oss med til et eksosdiset forstadslandskap. Vi følger den milde, men forvillede Wanda (Loden) på hennes ferd mellom slitte bardisker og skitne motellrom, etter et samlivsbrudd der hun også har mistet ansvaret for barna. Wanda er et følsomt og usminket portrett av en kvinne på randen av både storsamfunnet og sammenbruddet.

Med sin ledige og meditative håndholdte kamerastil, improvisasjonspregede rollegestaltning og realistiske innhold kan filmen gi assosiasjoner til John Cassavetes personlige filmer. Likevel er Wanda preget av sitt helt egne temperament. Dette er et sjeldent vellykket produkt av 70-tallets indie-scene, som ikke bare borer dypt i en kvinnelig psyke, men også er skrevet og regissert av en kvinne.

Til tross for at Wanda vant prisen for beste utenlandske film under filmfestivalen i Venezia i 1970 ble den lite påaktet i USA. Først senere er filmen blitt oppvurdert til ett av den amerikanske filmens definitive mesterverk. Denne revurderingen minner oss om hvordan et begrensende kvinnesyn har begrenset kvinners muligheter, både allment og ikke minst i Hollywoods økonomiske og statuspregede hierarkier.