Laster Arrangementer

Vinden stiger

Se de gode filmene i Bergens minste kino på USF Verftet – Cinemateket.

Hayao Miyazaki er grunnlegger av Studio Ghibli og mannen bak noen av filmhistoriens flotteste animasjonsfilmer og karakterer: Chihiro, Ponyo, Totoro, Mononoke. Vinden stiger er blitt et storslått mesterverk om drømmen om å fly, men også om kjærlighet og om å leve i en ekstremt turbulent tid.
Jiro ønsker å fly, men han er nærsynt og må derfor oppgi drømmen om å bli pilot. Han bestemmer seg i stedet for å bli flykonstruktør. Inspirert av den italienske flydesigneren Caproni setter han alt inn på å lage flygende kunstverk. I 1927 får han jobb på en av Japans ledende flyfabrikker og begynner å utvikle det som skulle bli jagerflyet Zero som japanerne brukte under andre verdenskrig.

Parallelt fortelles en kjærlighetshistorie. Jiro treffer den vakre Nahoko under ekstreme forhold. De møtes på et tog som sporer av under det store jordskjelvet i 1923. Begge overlever, men forsvinner fra hverandre i de harde årene med depresjon og epidemier som følger i jordskjelvets kjølvann. Skjebnen fører dem sammen igjen, men lidenskapen settes på prøve.

Vinden stiger bygger på faktiske hendelser og personer, og er et spennende historisk drama om et land som forsøker å reise seg fra tøffe tider, men stuper rett inn i en ny verdensomspennende krig. Den er samtidig en rørende og varm kjærlighetshistorie fortalt av en mester.

Dette er den første spillefilmen til Studio Ghibli hvor karakterene er basert på ekte personer. Hovedkarakteren Jiro er delvis basert på Jiro Horikoshi, flykonstuktøren som skapte jagerflyet Zero, og forfatteren Tatsuo Hori som levde på samme tid. Samtidig mener noen at Miyazaki har lagt mye av seg selv inn i Jiro-karakteren. Mange av Miyazakis tidligere filmer har hatt fantastiske scener hvor karakterene flyr på ulike vis. Vinden stiger har mange scener fra lufta, men denne gangen uten magiske elementer.

Tema: STUDIO GHIBLI

Kaze tachinu. Regi: Hayao Miyazaki. Japan 2013. Aldersgrense: 6 år. Japansk tale, norsk tekst. DCP, 2t 6min.