Laster Arrangementer

Utstillingsåpning: Anne Britt Lerøy – Skygger og spor

Utstillingen åpner fredag 7. september kl. 18.00.

Innledning ved Magne Vangsnes, styreleder i foreningen Norske Grafikere.

Vises t.o.m. søndag 23. september.

Åpent
Tirsdag – fredag kl. 13 – 17

Lørdag og søndag kl. 12 – 16

Mandager lukket

Fri entré.

Menneskene setter ikke bare spor etter seg, men kaster også skygger både fysisk og mentalt. Tanker omkring dette har vært Lerøys hovedprosjekt de siste årene, og hun prøver å fange fornemmelsen av dette i arbeidene sine. Motivene er abstrakte, og resultatene er preget av verktøyene som brukes – av teknikken såvel som tanken bak. Motivene er helt åpne for seerens egne assosiasjoner.

Det fysiske arbeidet med trykk er krevende, ofte overraskende, og nådeløst på den måten at en kan ikke viske vekk. Det ferdige trykket er endelig. Mye kan gå galt, papiret kan være for vått eller for tørt, man slår av for for mye eller for lite sverte av platen, trykket på pressen kan være for tungt eller for lett, og chine-collé papiret kan lett både forskyve seg og krølle seg i trykkeprosessen.

I denne utstillingen på USF er det mange nye arbeider. Lerøy har i hovedsak jobbet med etsninger med jernklorid på aluminiumsplater med innslag av koldnål og chine-collé. Motivene på de store platene har ofte utgangspunkt i skygger og drømmer. I de mindre platene er spor tema. Her bruker hun både koldnål og chine-collé for å få frem uttrykket.

Litt om chine-collé: Dette er en teknikk der man legger inn tynne papir (gjerne fargede) mellom platen og kobbertrykkspapiret under trykkeprosessen. Det tynne papiret binder seg til trykket og ikke i platen. Denne teknikken begynte Lerøy med under et arbeidsopphold på verkstedet Quadrat Nou i Barcelona med arbeidsstipend fra fra Norske Grafikere. Mange av de små platene er laget under senere opphold samme sted.

I kulturen vi lever i nå, der billedflommen kan synes enorm og mulighetene for gjengivelser og reproduksjoner er ubegrenset kan det lett fortone seg som en unødvendig omvei å lage spor i metallplater, påføre sverte og trykke for hånd for å lage bilder. Anne Britt Lerøy sier at omveien trigger – tiden det tar, det fysiske arbeidet, lukten av trykksverte og spenningen hver gang et nytt trykk kommer ut av pressen.

Utstillingen vil bestå av store og små trykk. Trykkene er til salg.

www.annebrittleroy.com

Anne Britt Lerøy er grafiker med utdannelse fra Statens Høgskole for kunst og design og Vestlandets Kunstakademi.
Hun har en lang rekke stipender, innkjøp og gruppe- og separatutstillinger bak seg.

Utstillingen er muliggjort med prosjektstøtte fra Norske Grafikeres Fond.

Vil du ha nyhetsbrev på mail med invitasjon til utstillingsåpninger og info om kunstrelaterte ting som skjer på USF? Klikk her og meld deg på.