Laster Arrangementer

Two Lane Blacktop

Se de gode filmene i Bergens minste kino på USF Verftet – Cinemateket.

Med det melankolske på veien-eposet Two-Lane Blacktop poetiserte den amerikanske auteuren Monte Hellman (The Shooting, Cockfighter og nylige Road to Nowhere) sin nasjons vakre, fryktelige rotløshet i Vietnam-epoken. Finansiert av Universal Studios i et forsøk på å gjenskape suksessen fra Easy Rider – ved å gi en rekke filmskapere en million dollar og full beslutningsrett – er Hellmans film nå betraktet som en av nøkkelfilmene i det nye Hollywoods renessanseperiode tidlig på 1970-tallet.

På vei østover på Route 66 begynner to rivaliserende parter – den ene bestående av Bilføreren (sanger og låtskriver James Taylor) og Mekanikeren (Dennis Wilson fra The Beach Boys) i en påkostet, drag-race-Chevy ’55, og den andre en middelaldrende skrytepave (Warren Oates) i en skinnende GTO – å kappkjøre om hverandres biler, samt og beundring fra den apatiske kvinnelige haikeren (Laurie Bird), som slår seg sammen med dem underveis.

Den anerkjente romanforfatteren Rudy Wurlitzer har skrevet manus, og både Taylor og Wilson opptrer på filmlerretet for første og siste gang. Two-Lane Blacktop er et tidløst, eksistensielt portrett av et liv i transitt og av et land som stiller spørsmål ved sin identitet.

Tema: MONTE HELLMAN x 2

Two Lane Blacktop. Regi: Monte Hellman. USA 1971. Aldersgrense: 15 år. Engelsk tale, utekstet. DCP, 1t 42min.