Laster Arrangementer

Tønes + forfilm Nattefærd

Tønes. Regi: André Løyning. Norge 2019. Norsk tale, engelsk tekst. DCP, 1t 15m.

Vises 9. + 15. oktober

Kritikerrost portrett av en hyllet og annerledes hverdagsmusiker

I 2018 feiret Frank ”Tønes” Tønnesen 25 år som artist. Siden hans første konsert under en klassefest på Grubeheimen i Sokndal kommune har den tidligere elektrikeren fra Hauge i Dalane blitt en av våre største og viktigste artister. Tønes har mottatt Prøysenprisen, Dialektprisen, flere Spellemannpriser og vært nominert til Nordic Music Prize.

Journalist og filmskaper André Løyning fulgte Tønes gjennom små og store begivenheter i jubileumsåret for å bli bedre kjent med ham. Kinodokumentaren Tønes er laget sammen med manusforfatter Kristian Landmark (Når jeg faller).

Filmen er et portrett av en av visesangeren som ble boende i hjembygda, og skriver sanger som berører de fleste av oss. Hvem er mannen, hvor kommer de helt særegne sangene hans fra, og hva sier de om oss alle?

Forfilm: Nattefærd

Nattefærd. En lydinstallasjon av Maia Urstad. Videodokumentasjon: GotFat Productions, Århus. DCP, 3m

I DSBs (Danske Statsbaners) sovevogn har lydkunstner Maia Urstad latt seg inspirere av tilstanden mellom søvn og våken tilstand, hypnagogia, som får bokstavene i boka til å danse og innholdet tar nye retninger, og som også kan oppstå når vi tilbringer «langsom tid» på skinnene fra et sted til et annet.

Kortfilmen Nattefærd (Night Journey) er en dokumentasjon av lydkunstner Maia Urstads bidrag til Struer Tracks 2019; en 18 kanalers lydinstallasjon i et nattog. Åsted for verket er en sovevogn som gikk i rute mellom Struer og København i Danmark fra 1987 til 1997, nå parkert på et sidespor på Struer jernbanemuseum i Danmark – fremdeles på skinner, men ikke lenger i rute.