Laster Arrangementer

The Player

Se de gode filmene i Bergens minste kino på USF Verftet – Cinemateket.

Glitrende satire om og med Hollywood.

The Player er filmen Hollywood-stjernene nærmest sloss om å få være med i. Over 70 kjente skuespillere er med i filmen, og mange av disse spiller seg selv. Årsaken er at handlingen er lagt til Hollywoods filmproduksjonsmiljø, og at man følte det som en ære å få være med etter hvert som ryktet om Altmans film spredte seg. Hold spesielt øynene åpne i innledningsscenen; en flott hommage til Orson Welles og hans klassiske lange tagning i åpningsscenen av Touch of Evil.

Produsenten Griffin Mill mottar en rekke postkort med drapstrusler som trolig er sendt av en refusert manusforfatter. Ved et uhell dreper Mill forfatteren han tror står bak trusselbrevene.

Hans trygge verden bryter sammen, og han havner i et eneste stort kaos av svik, rivalisering, sladder og usikkerhet.

Mange anså The Player som Altmans kommersielle comeback etter år med mer eller mindre uavhengig produserte filmer. Filmen ble også, i kjølvannet av den store suksessen den oppnådde, oppfattet som Altmans hevn over Hollywood. Selv hevdet han imidlertid at han ikke hadde noe å hevne. Årsaken til at handlingen ble lagt til Hollywood var simpelthen at han kjente miljøet godt, og at satire er avhengig av et slikt kjennskap. Og The Player er god satire; et treffsikkert og nådeløst portrett av den drømmefabrikken så mange av oss både elsker og hater. Samtidig benytter Altman Hollywood som en metafor for samfunnet generelt, slik han også gjorde det med countrymusikken i Nashville. På den måten blir The Player noe mer enn en intern spøk, og mer å regne som en sivilisasjonskritikk av et system der nettopp griskhet, løgn og bedrag er viktige egenskaper for alle som ønsker seg opp og fram.

Tema: MED KJÆRLIGHET FOR FILM

The Player. Regi: Robert Altman. USA 1992. Aldersgrense: 12 år. Engelsk tale, norsk tekst. 35mm, 2t 4min.