Laster Arrangementer

The Phantom of the Opera

The Phantom of the Opera. Regi: Rupert Julian. USA 1925. Stumfilm. Engelske mellomtekster. DCP, 1t 20min.

Lon Chaney, ”mannen med tusen ansikter”, leverer en av sine mest berømte prestasjoner i denne første versjonen av den ofte filmatiserte fortellingen. Filmen er basert på Gaston Lerouxs roman, og Chaney spiller fantomet som holder til i katakombene under operaen i Paris. Han forelsker seg i stemmen til en ung operasanger og blir så fjetret at han kidnapper henne og tar henne med ned i dypet, der hun ikke kan synge for andre enn ham.

Filmen er regissert av Rupert Julian, og den påkostede produksjonen fra 1925 ble en forløper for Hollywoods gotiske stil, som skulle bli merkevaren til Universals skrekkfilmer.

De opprinnelige filmrullene var tintet, med noen sekvenser i Technicolor og en scene på et hustak der det ble brukt en spesiell teknikk som fikk fantomets kappe til å bli rød mot den blå nattehimmelen. Denne Photoplay-restaureringen har på nennsomt vis brakt alle disse effektene til sin rett igjen, og den får tonefølge av Carl Davis’ lovpriste musikk, som trekker tunge veksler på Gounods Faust, operaen som framføres i filmen.