Laster Arrangementer

The Making of Justice

Gratis med billett til Unforetold. Ellers ordinær pris for Cinemateket USF kr 80/60.

Regi: Sarah Vanhee. Nederland 2017. Nederlandsk tale, engelsk tekst. DCP, 1t.

The Making of Justice er et intimt og sårt portrett av syv fengselsinnsatte dømt for mord. Gjennom samtaler med de innsatte gir Sarah Vanhee et innblikk i enkeltindivider som befinner seg i en umulig situasjon, og deres refleksjoner rundt straff og helbredelse. Filmen bærer med seg en lavmælt spenning som reiser spørsmål rundt straffesystemet og samfunnets syn på, og behandling av, de som levd på utsiden av loven.

I løpet av filmen diskuteres kriminalitet som en parallell virkelighet, hva rettferdighet egentlig er, og hvordan samfunnet ville sett ut om fengslene var mer humanistisk innrettet. Sammen med Vanhee utvikler de historier bygget på egne erfaringer, ideer og lyster. Vi tilskuere kan bare spekulere i om de bruker fiksjon som et middel til bekreftelse, overskridelse eller forandring av den situasjonen de befinner seg i.

«Rettsystemet er ikke synonymt med rettferdighet. Rettsystemet innebærer anvendelsen av visse regler, men rettferdighet er en menneskelig egenskap», sier en av dem. Bildet av den «kriminelle» er hele tiden uskarpt og tvetydig i filmen, både med hensyn til form og innhold; kamera er alltid noe ute av fokus, og filmskaperne og karakterene opptrer vekselsvis som anklagere og forsvarere.

Vises torsdag 14. mars kl. 18.00 (kunstnersamtale mellom Sarah Vanhee og BIT Teatergarasjen etter filmen).
Søndag 17. mars kl. 17.00