Laster Arrangementer

Talking about trees

Talking About Trees. Regi: Suhaib Gasmelbari. Frankrike, Tyskland, Tsjad, Qatar 2019. Arabisk, engelsk og russisk tale, norsk tekst. DCP, 1t 33m.

Suliman og tre andre medlemmer av ‘Den sudanesiske filmklubben’ har bestemt seg for å renovere en gammel kino. Det som binder disse fire eldre herrene sammen er ikke bare deres kjærlighet til filmen og deres lidenskapelige ønske om å restaurere gamle filmkopier og nok en gang skape oppmerksomhet rundt Sudans filmhistorie, men også det faktum at de alle har filmutdannelse fra utlandet. De arbeider målrettet med å få kinoeierne på sin side og få stedet i drift igjen, men møter stadig på nye problemer. Mens de venter på svar, samtaler de om fortiden; blant annet om hvordan de har blitt forfulgt og til og med mishandlet, som kunstnere i opposisjon.

De leser fra gamle brev skrevet i eksil og drømmer om et Sudan hvor kunsten og den intellektuelle tanke kan bli fri. “Vi er smartere, men de er sterkere” er de alle enige om er en god beskrivelse av situasjonen. Og det er i slike tørrvittige øyeblikk at vi som tilskuere fornemmer vennskapet mellom de fire, og det bånd og den solidaritet som eksisterer mellom dem i deres kamp for sine idealer.

Suhaib Gasmelbari setter historien om sudanesisk film og kino i sentrum for sin film, samtidig som han tar for seg tilstanden i et land i krise.

”For de som foretrekker å se film i sine komfortable strømmetjenester, er den øye-åpnende dokumentaren Talking About Trees kanskje det som kan få dem til å innse verdien, både politisk og kulturelt, av å ha muligheten til å se film på et stort lerret.” – Hollywood Reporter