Laster Arrangementer

Red Road

Med debutfilmen Red Road beskrives regissøren Andrea Arnold som en av de viktigste fornyerne av den engelske sosialrealismen.

Vises
Tirsdag 2. juni kl. 17.00
Onsdag 3. juni kl. 20.00

I filmen møter man Jackie som jobber med å følge med på overvåkningskameraer fra forskjellige steder i Glasgow. En dag mens hun sitter og følger med på hva som skjer får hun øye på en mann som har spilt en avgjørende rolle i livet hennes, og Jackie blir besatt av å oppsøke denne mannen. Måten Arnold fanger opp de slitne bydelene i Glasgow er ikke annet enn mesterlig gjort. Blandingen av foto fra overvåkningskameraene og det generelle utrykket i filmen gir den en nerve og følelse av tilstedeværelse som få gjør etter henne. Det håndholdte kameraet søker alltid etter bilder som på alle måter lever opp til adjektivet “stygg-vakkert”.

De fantastiske skuespillerprestajonene er også et viktig element, og særlig Kate Dickie er gnistrende som Jackie som bærer på en enorm sorg, skyldfølelse og etterhvert hevnlyst. Filmen berører på mange måter den samme tematikken som Erik Poppes deUSYNLIGE (2008), men der deUSYNLIGE var i norgesklassen er Red Road i verdensklassen.

Den engelske regissøren Andrea Arnold blir av mange sett på som et av europas aller største regitalenter og en av de viktigste fornyerne av den engelske sosialrealismen etter suksessen med debutfilmen Red Road (2005) og Fish Tank (2009) som var en av snakkisene ved årets Cannes-festival. Hennes debutfilm Red Road startet derimot sin tilblivelse som en av Lars Von Trier og Zentropas fikse ideer (les; Dogme 95, Dogumentar, etc). Som en del av prosjektet Advance Party skulle det lages tre filmer med de samme karakterene som alle var regissert av en debutant. Først ut av disse tre var altså Red Road.

Red Road. Regi: Andrea Arnold. Storbritannia 2006. Engelsk tale, utekstet. Aldersgrense: 18 år. DCP, 1t 54min.