Laster Arrangementer

Nausicaä – prinsessen av vindens dal

Se de gode filmene i Bergens minste kino på USF Verftet – Cinemateket.

Miyazaki hadde både manus og regi på Nausicaä, og den var basert på hans egen manga av samme navn. Det var suksessen med denne filmen som inspirerte Miyazaki til å stifte Studio Ghibli. Selv om filmen ble utgitt før Ghibli ble grunnlagt regnes den vanligvis med som en del av produksjonen til studioet.
Nausicaä foregår tusen år etter ”de syv dager med ild,” som ødela det meste av jordas økosystem. Nå overlever menneskeheten i små lommer av beboelig land inne i en stor giftig jungel bebodd av gigantiske insekter. Slike postapokalyptiske verdener er ganske vanlige i anime, noe som er forståelig når man tenker på at anime i stor grad ble utviklet i tiden rett etter andre verdenskrig og at mange av artistene hadde Hiroshima og Nagasaki friskt i minne.

Som tittelen antyder, er hovedpersonen, Nausicaä, en prinsesse fra vindens dal. Hun er meget empatisk, og er en av de eneste menneskene som prøver å forstå hvordan jungelen fungerer. Når hun prøver å redde en jente fra et krasjet luftskip blir hun involvert i en strid mellom to større riker som kan føre til at verden blir ødelagt for andre gang. I denne filmen ser vi igjen de sterke undertonene av miljøvern som kjennetegner Miyazakis filmer.

Tema: STUDIO GHIBLI

Kaze no tani no naushika. Regi: Hayao Miyazaki. Japan 1984. Aldersgrense: 9 år. Japansk tale, norsk tekst. DCP, 1t 56min.