Laster Arrangementer

My Beautiful Laundrette

Se de gode filmene i Bergens minste kino på USF Verftet – Cinemateket.

To menn av ulik opprinnelse finner kjærlighet og økonomisk suksess i Thatchers Storbritannia.

Den desillusjonerte og gin-drikkende faren til Omar vil at hans oppvakte sønn skal begynne å studere. Men først ønsker han at Omar skal få seg en jobb. Omars geskjeftige onkel Nasser, en velstående forretningsmann grunnet diverse lyssky affærer, gir ham ansvaret for et myntvaskeri. Omar ansetter barndomskameraten og eks-nasjonalisten Johnny. På myntvaskeriet, som til forveksling ligner et glorete Hollywood-palass, får pakistanske Omar og engelske Johnny tid til å utvikle sitt kjærlighetsforhold.

Som vanlig gjør Stephen Frears veldreide filmer av gode manus, men My Beautiful Laundrettes suksess må kanskje først og fremst tilskrives manusforfatter Hanif Kureishi. Det har blitt en intens film fra et England i oppløsning. Temaer som homofil kjærlighet mellom to raser og problemene de mørkhudede har i sin søken etter identitet, er både innsiktsfullt og humoristisk fremstilt. Historiens styrke er at den stiller vanskelige spørsmål på en provoserende og på samme tid underholdende måte. Det gis ingen klare svar: Den belyser kulturelle, etniske og sosiale ulikheter i Thatchers England, hvor troen på det private næringsliv er stor og lykke kun kan måles i penger.

Tema: Queer Screen

My Beautiful Laundrette. Regi: Stephen Frears. Storbritannia 1985. Aldersgrense: 15 år. Engelsk tale, norsk tekst. 35mm, 1t 38min.