Laster Arrangementer

Mullholland Drive

Se de gode filmene i Bergens minste kino på USF Verftet – Cinemateket.

MED INNLEDNING AV MARIA DALLAND LARSEN FRA FORENINGEN FRI, VESTLAND.

David Lynchs gåtefulle mesterverk.
Frenetisk jitterbugdansing. Så: Ung kvinne ankommer LA. Hun skal prøve seg som skuespiller og har fått låne sin tantes leilighet. Forbløffet oppdager hun at det allerede bor noen der. Ny tråd: En mann forteller om et stadig tilbakevendende mareritt, der en underlig skapning holder til bak dineren der han nå sitter. Han beslutter å gå bak for å se, bare forsikre seg om at det hele er oppspinn og fantasi. Enda en tråd: En ung regissør opplever plutselig et voldsomt press om å la ukjent skuespillerinne få hovedrollen i hans neste film. Den ene underlige hendelsen etter den andre…

Dette er bare bitte litt av alt som skal skje i Mulholland Drive, en bisarr rekke hendelser som denne nervepirrende, forførende og vidunderlig forvirrende drømmen av en film er. Den har alt – strålende karakterer, et forførende soundtrack, mystikk, drama og en sterk kjærlighetshistorie, og beveger seg som mange av Lynch’ filmer i grenseland mellom det mytiske og mystiske, mellom drøm og virkelighet.
Opprinnelig ble materialet spilt inn som pilot til et tv-serie-prosjekt som gikk i vasken, men så fikk Lynch anledning til å omarbeide det til spillefilm. Gåtefull som filmen er, åpner det seg tilsynelatende uendelig mange tolkningsmuligheter. Nettmagasinet Salon satte til og med psykiatere i gang med å hjelpe fortvilte publikummere. Men – som ofte er tilfellet med David Lynch – alt blir mye enklere hvis man lar gammel logikk fare og snur opp-ned på det vante. Det vesentligste ved en film er kanskje dypest sett ikke hva historien handler om, men hvordan den fortelles.

Tema: QUEER SCREEN

Mulholland Drive. Regi: David Lynch. USA 2001. Språk: engelsk. Tekst: utekstet. Aldersgrense: 15 år. DCP, 2t 27min.