Laster Arrangementer

Life of Brain

Se de gode filmene i Bergens minste kino på USF Verftet – Cinemateket.

I januar 1980 ble komikergruppen Monty Pythons film Life of Brian forbudt å vise på norske kinoer fordi Statens filmkontroll mente at den ville stride mot blasfemiparagrafen, ved å krenke folks religiøse følelser. I oktober samme året ble totalforbudet mot filmen opphevet, men den fikk 18-års aldersgrense og en fortekst som forklarte at Brian ikke er Jesus, og at korsfestelse var en vanlig romersk straff.

Dette var etter et halvår med diskusjon i norske medier, så fikk filmimportøren uttalelser fra to teologisk sakkyndige, hvor den ene mente at filmen var blasfemisk, mens den andre var uenig og så dermed ikke noe grunn til totalforbud. Likevel måtte interne visninger og diskusjoner til for Stortingets justiskomité og Justisdepartementet, før de kunne oppheve forbudet. På de norske visningene var det flere scener som ikke ble tekstet, nettopp for å ikke krenke noen. I 2004 ble filmen relansert igjen og aldersgrensen ble satt ned til 11 år. I Sverige derimot, markedsførte de øyeblikkelig filmen i 1980 med slagordet «filmen som er så morsom at den ble forbudt i Norge». Så hva var det som oppfattes så blasfemisk for det norske folk?

Handlingen er satt til «Judea, år 33 e.Kr., på ettermiddagen, rundt te-tid». Brian er bare en vanlig fyr som bor hos sin tyranniske mor, og som ufrivillig blir utpekt til messias og tilbedt av en stadig voksende tilhengerskare etter han har deltatt i en motstandsgruppe mot de romerske makthaverne som har tatt over byen. Det hjelper ikke heller at han også ble født på julaften, i stallen ved siden av Jesus. Intensjonen med filmen er den samme som alltid hos Monty Python: å få folk til å le. Selv sa også regissøren at det ikke var intensjonen å krenke noen, men heller å fremme kritisk tenkning. Filmen er et angrep på etableringen av kirken, men setter ikke spørsmål ved selve ideen om tro. Den gjør heller narr av absurditeten om blasfemi!

Tema: FORBUDTE FILMER

Life of Brian. Regi: Terry Jones. Storbritannia 1979. Engelsk tale, norsk tekst. 35mm, 1t 34min.