Laster Arrangementer

JULEFILM: Meet me in St. Louis

Meet Me in St. Louis. Regi: Vincente Minnelli. USA 1944. Engelsk tale, utekstet. Digitalkopi. 1t 53min.

“Have yourself a merry little Christmas», synger Esther Smith (Judy Garland) til sin lillesøster Tootie i Vincente Minnellis sjarmerende konfekt av en fargefilm. Møt meg i St. Louis ble umiddelbart en kinosuksess og skårer stadig høyt på rangeringer innen musikalsjangeren.

Møt meg i St. Louis ble lansert som den ultimate ultimate feel-good-filmen i sluttfasen av andre verdenskrig, nærmere bestemt 31. desember 1944. Den glade og livlige stemningen som filmen inngir står da også i klar kontrast til den alvorstunge realiteten utenfor lerretet. Vi følger livet til familien Smith, bestående av fire døtre og én sønn, gjennom fire årstider som leder opp mot «The World Fair», en begivenhet som etter sigende skal gjøre St. Louise til sentrum for verdens oppmerksomhet. Familieidyllen trues imidlertid når familiefar og advokat Mr. Smith tilbys en høyere stilling i New York. Ikke bare står Mrs. Smith i fare for å miste det hjemmet hun er den høyeste beskytter av, også døtrene frykter å tape noe de har kjært. For de yngste er det lekekameratene som står på spill, for de to eldste gjelder det selveste kjærligheten.

Med sine uforglemmelige melodier, nydelige produksjonsdesign og herlig, livfulle rollegestaltninger er det neppe kontroversielt å hevde at Møt meg i St. Louis ikke bare utgjør Vincente Minnellis viktigste verk, men også Judy Garlands største skuespillerprestasjon. En bedre kur mot vintertristessen finner du ikke.