Laster Arrangementer

JIRGA

Vises

onsdag 10. april kl 20.00
tirsdag 30. april kl. 20.30

Med filmen Jirga, fra det vakre, men lumske landskapet mellom Pakistan og Afganistan, har manusforfatter og regissør Benijamin Gilmour lagt til rette for en av årets mest fengslende filmopplevelser.

Den australske eks-soldaten Mike vender tilbake til det krigsherjede Afghanistan i håp om å kunne bøte på en urett fra fortiden. Reisen fra Kabuls myldrende gateliv til den lille landsbyen der han sist så familien han søker, er preget av forsinkelser, usikre avstikkere, men også av uventede øyeblikk fylt med skjønnhet og fred. I sin søken etter tilgivelse overlater Mike sin skjebne i Jirgaens, det lokale stammerådets, hender

Denne enkle, men ikke desto mindre elegant fortalte historien er like gripende som filmens tilblivelseshistorie: På grunn av politisk sensur mistet filmskaperne mye av den økonomiske støtten de hadde budsjettert med. Dermed ble regissør Benjamin Gilmour og produsent og skuespiller Sam Smith nødt til å finansiere den krevende innspillingen med egne midler, sammen med tidligere Taliban-medlemmer i Jalalabads fjell.

I tillegg til å formidle en viktig historie om å forsone seg med egne handlinger i krig, gir filmen et innblikk i den rike afghansk-muslimske kulturen. Dette gjør Jirga til en film som motsetter seg forenklede forestillinger om krigens vesen. Denne filmen handler like mye om tilgivelse, soning og nåde som fiendeskap og krig.