Laster Arrangementer

Film: Unge Ahmed

Se de gode filmene i Bergens minste kino: Cinemateket på USF Verftet.

Tema: Cinematekene i Norge

Vises:
Torsdag 10. september kl. 18:00
Søndag 13. september kl. 17:00
Tirsdag 22. september kl. 20:00
Kr. 90/70
BILLETTER

I mer enn 40 år har brødrene Luc og Jean-Pierre Dardenne filmet sentral-europas skyggesider, først som dokumentarister, senere som arvtagere til den neorealistisk fiksjonsfilmen.

Dardenne-brødrene har alltid et knivskarpt blikk på hvordan samfunnet behandler sine svakeste, og hvordan din posisjon former din personlighet og dine valg. Denne skarpheten er av kritikere noen ganger tolket som en kjølighet, en distansering fra objektene, men faktum er at man sjelden ser så virkelighetsnære portretter av mennesker og deres tro, tvil og vanskelige valg som i en film av de to brødrene. To gullpalmer og et utall andre priser, blant annet beste regi for Unge Ahmed i Cannes 2019, taler sitt tydelige språk.

Denne gangen går de rett inn i hjertet av troen og den muslimske befolkningens utfordringer når de dras i forskjellige retninger – hvor ortodokse kan/skal de være? Et skolemøte hvor de muslimske foreldrene diskuterer bruken av sang i arabisk-undervisningen er en sentral scene hvor de forskjellige synspunktene får komme frem, uten at et fasitsvar blir gitt. Hovedpersonen her er den 13 år gamle Ahmed, som i det filmen starter allerede er blitt radikalisert av den lokale imamen. For ung til å stille kritiske spørsmål, og inspirert av sin fetter som allerede er utropt til martyr, forsøker han å begå en tilsvarende handling. Resten av filmen er hans møte med samfunnets instrumenter for avradikalisering, og hans egne reaksjoner på dette.

Hele tiden greier regissørene å holde vår interesse fanget mellom den unge Ahmeds religiøse overbevisning og dem som ønsker å hjelpe. Finnes det noen vei ut for et allerede fanget sinn? Kan hjelpearbeideren nå frem? Psykologen? Eller kan datteren til bonden han arbeider hos vekke andre følelser hos ham, eller driver Ahmed et spill med oss alle? Sikkert er det at denne gang stikker brødrene Dardenne hånden inn i et av vår tids største vepsebol, og gir den som våger å følge dem nok en fabelaktig filmopplevelse, og kanskje litt innsikt også?

«Like all of their films, Young Ahmed contains a range of superbly realized performances—young Ben Addi in the title role deserves special commendation—that brings to life not just a disparate set of individuals but an entire social world. Yet it’s the vision of the entire film which makes that world so immediate and affecting.» RogerEbert.com, Godfrey Cheshire

Le jeune Ahmed. Regi: Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne. Belgia/Frankrike 2019. Fransk og arabisk tale, norsk tekst. Aldersgrense: 9 år. DCP, 1t 20min.