Laster Arrangementer

Film: To mistenkelige personer

Se de gode filmene i Bergens minste kino på USF Verftet – Cinemateket.

Tema: Forbudte filmer.

Vises:
Søndag 16. aug. kl. 17.oo
Tirsdag 18. aug. kl. 20.45
Kr. 90/70
BILLETTER

Forbudt film i Norge 1952

Tancred Ibsens To mistenkelige personer ble forbudt av Høyesterett i 1952. Hvorfor? Fordi en av norgeshistoriens mest omtalte drapsmenn var redd for at filmen kunne skade han, så han gikk til sak og vant.

Filmen er basert på de såkalte «Lensmannsmordene» og den påfølgende jakten på forbryterne. På Ringerike 22. august 1926 forsøkte to lensmenn å arrestere to ranere. Begge lensmennene ble drept, og dobbeltdrapet utløste en omfattende forbryterjakt. Allerede under innspillingen tok en av de to drapsmennene kontakt med myndighetene for å få stoppet filmen. Han hadde sonet straffen, skiftet identitet og stiftet familie, og fryktet at det lovlydige livet han nå levde, ville bli ødelagt dersom filmen kom ut. Selv om filmen hadde endret person- og stedsnavn, handlingen var lagt til etterkrigstiden og denne ene forbryteren ble fremstilt mer som et offer enn en drapsmann, fikk han medhold av Høyesterett.

Dommen var den eneste i sitt slag i Europa og står sentralt i norsk rettsliv fordi personvernet ble satt høyere enn ytringsfriheten. Ingen andre norske filmer er blitt forbudt på denne måten, så To mistenkelige personer har en helt unik plass i norsk filmhistorie. Den er blitt en klassiker uten noensinne å ha hatt premiere.

Så sent som i 1997 nektet fortsatt Norsk Film AS å vise den til Norsk Redaktørforening av hensyn til en avdød drapsmanns etterkommere. I 1998 ble filmen frigitt av styret i Norsk Film. Tidligere samme år avholdt Norsk Redaktørforening en fiktiv rettssak om visning av filmen, hvor de konkluderte med at filmen burde bli lovlig. Denne «dommen» hadde ingen reell betydning, men ble regnet som prinsipielt viktig. Samme år ble filmen vist offentlig for første gang på Cinemateket i Bergen. Det var ikke før i 2003 at Norsk Filmstudio, som hadde rettighetene, tok opp saken på nytt, og to år etter ble forbudet vurdert på ny. I 2005 ble det slått fast at filmen kunne vises offentlig, og i 2007 ble den lagt ut på Filmarkivet og samme år vist på NRK.

To mistenkelige personer. Regi: Tancred Ibsen. Norge 1950. Norsk og svensk tale, utekstet. 35mm, 1 t 32 min.