Laster Arrangementer

Film: Tadao Ando: From Emptiness to Infinity

Se de gode filmene i Bergens minste kino på USF Verftet – Cinemateket.

Vises:
Tirsdag 25. aug. kl. 18.00.
Kr. 90/70
BILLETTER

Tema: Arkitektur på film.

Den japanske arkitekten Tadao Ando er blant samtidens mest feirede arkitekter, og har vunnet omtrent det som er av internasjonale arkitekturpriser. At arkitekten attpåtil er selvlært i faget, bidrar heller ikke til å gjøre Ando til en mindre mytisk figur.

I filmen Tadao Ando: From Emptiness to Infinity lar den tyske regissøren Mathias Frick oss komme nærmere på kunstneren Ando, både gjennom arkitektens egne refleksjoner og gjennom betraktninger fra folk som har kommet ham nær, fra oppdragsgivere som forretningsmannen Alessandro Benetton til arkitektkollega Peter Zumthor.

Betegnelser som minimalisme og brutalisme brukes ofte om Andos arkitektur, selv om hans verker kanskje ikke lar seg oppsummere gjennom disse merkelappene. Sikkert er det i alle fall at tradisjonell japansk arkitektur har hatt stor innflytelse på Tadao Ando, som gjentolker mange av prinsippene i den. regionale byggeskikken i et nytt formspråk, der betong og naturlig lys er blant elementene som står sentralt.

Ando selv tar oss med på skapelsesberetningen for hans mest kjente byggverk, som kirken Church of the Light, utenfor Osaka, ferdigstilt i 1989. Og det viktigste spørsmålet for Ando selv, i sitt virke som arkitekt? «How to delight with architecture». Det er ingen overdrivelse å si at han lykkes med det.

Filmen presenteres i samarbeid med Byarkitekten, Bergen kommune.

Tadao Ando: From Emptiness to Infinity. Regi: Mathias Frick. Tyskland 2013. Dokumentarfilm. Tysk og japansk tale, engelsk tekst. DCP, 52min.