Laster Arrangementer

Film: Stumfilmkonsert «Jorden»

Jorden er Dovsjenkos strålende filmdikt om fødsel, død, fremskritt og solidaritet

Filmen vises med vår kullfyrte hundre år gamle filmprojektor, med musikk akkompagnert av Maria Ringsby Fauske.

NB: Stumfilmkonsertene er svært populære. Sikre deg billett tidsnok!

Jorden er hyllet som et av filmkunstens ypperligste visuelle mesterverk. Himmelens uendelighet styrer ned mot det ukrainske slettelandet når traktorens inntreden signaliserer omkalfatring av et flere hundre år gammelt levesett. Handlingen er imidlertid underordnet de usedvanlig mektige bildene av hveteåkrer, moden frukt og værbitte ansikter.

Filmen ble opprinnelig bestilt for å forsvare en politikk som til slutt ville føre til sultedøden for millioner av ukrainere. Men det kunne regissør Alexandr Dovsjenko ikke ha forutsett, og hans prioriteringer var snarere poetiske enn politiske. Etter at Jorden ble stemplet som ukrainsk nasjonalistpropaganda, mistet Dovsjenko jobben ved filminstituttet i Kyiv. Han fortsatte å lage filmer til sin død i 1956, men ingen av dem nådde de samme kreative høyder.

Merk: Filmen har ukrainske mellomtekster og ingen undertekster. Vi føler oss likevel trygge på at det ikke forstyrrer filmopplevelsen. Et sammendrag av handlingen blir også delt ut ved ankomst. 

Originaltittel: Zemlya. Regi: Aleksand Dovsjenko. Sovjetunionen, 1930. Stum tale, ukrainsk mellomtekst. Format: 35mm. 1t 23min. Aldersgrense: 12 år.