Laster Arrangementer

Film: Push

Se de gode filmene i Bergens minste kino på USF Verftet – Cinemateket.

Tema: Pusterom

Vises:
Tirsdag 1. september kl. 18:00
Kr. 90/70
BILLETTER

Kostnadene ved å bo stiger vanvittig i hele den rike verden. Det samme er ikke tilfelle med folks inntekter. I Push møter vi Leilani Farha, spesialinspektør for FNs boligprogram. Hennes reiser til byer i forskjellige verdensdeler avdekker uhyggelige likhetstrekk i hvem som blir gjort hjemløse, i bo-områder som blir kjøpt opp og hvorfor dette skjer. «Etter min mening er det en enorm forskjell mellom boligmasse som en verdi og gull som verdi. Gull er ikke å regne som en menneskerett, det å bo er derimot det», sier hun.

Push tar oss med til bomiljøer og aktivister over hele verden. Vi ser at bo-områder gentrifiseres, at folk med lavere inntekt tvinges til å flytte ut, i likhet med for eksempel vårt eget Tøyen. Dette er en virkelighet hvor markedsgrep knyttet til etablering av kaffekjedebutikker og kunstgallerier holdes ansvarlig, men hvor det er en større skygge bak neste sving som ikke er lett å få øye på. Regissør Fredrik Gertten gjør det til sin oppgave å gi skyggen et ansikt, og det er ikke vakkert.

Forskjellen på rik og fattig på globalt nivå har aldri vært større og stadig færre eier stadig mer av klodens samlede ressurser. Det er store verdier samlet opp på få hender, og verdiene vokser best investert i trygge og knappe ressurser. Knapphet følger menneskeheten, trygghet følger det alle trenger å ha, for eksempel et sted å bo. Det Leilani Farha og regissør Gertten avdekker er hvordan både kriminelle, rike selskaper, men også investeringsfond kjøper opp boligmasse av den årsak. I rekken av investorer finner vi mange lands pensjonsfond, som for å sikre sine egne borgeres fremtid bidrar til å ødelegge livet for et annet samfunns borgere.

Dette angår også oss. Ikke bare er vi selv del av et av verdens tyngste pensjonsfond verdt å passe på, investorselskapene banker også på vår egen dør. Britiskbaserte og gigantiske Babcock er et av selskapene som trekkes frem i filmen, blant annet gjennom et større oppkjøp av boligmasse i en av Stockholms forsteder. Samtidig er samme selskap aktivt og omdiskutert inne i oppkjøp av eiendom i hjertet av flere danske byer. Dette rammer vanlige lønnsmottakere i våre naboland. Sjekk gjerne eierforholdet også bak norske investorselskap på boligmarkedet, når de kjøper seg opp i nærområdet ditt.

Push. Regi: Fredrik Gertten. Sverige 2018. Engelsk, tysk og fransk tale, engelsk tekst. Aldersgrense: Tillat for alle. Digital kopi, 1t 32min.