Laster Arrangementer

Film: Playtime

Se de gode filmene i Bergens minste kino: Cinemateket på USF Verftet.

Tema: Arkitektur på film

Vises:
Tirsdag 8. september kl. 18:00
Kr. 90/70
BILLETTER

Det er noe skrudd ambisiøst over dette prosjektet: Filmskaperen Jacques Tati skulle lage en – på papiret – liten film om den hengslete og en smule fremmedgjorte Monsieur Hulot. Filmen skulle i sin helhet foregå i en veldesignet skyskraper i glass og betong, der Hulot forviller seg inn i alskens moderne design og teknikk, og ikke har så lett for verken å takle omgivelsene eller forlate dem. Da Tati fikk avslag på forespørselen om å få spille inn filmen på Charles de Gaulle-flyplassen, bygget han like godt en liten bydel i monumental glass- og betongdesign utenfor Paris. I dette Tativille ble bygningene plassert på et skinnesystem som gjorde at de kunne flyttes fra scene til scene. Det ble – for å si det mildt – en dyr affære. Det som skulle være en liten film endte med å bli Frankrikes til da dyreste produksjon noensinne.

Hvert bilde i filmen er både detaljrikt og fylt til randen av aktivitet, noe som har fått mange kritikere til å hevde at filmen ikke bare må ses flere ganger, men også fra ulike plasseringer i kinosalen. Resultatet har blitt en unik, latterlig morsom og latterlig dyr film om en klumsete fyr, spilt av Tati selv, som plundrer rundt i et moderne reisverk. På veien klarer han også å si noe vettugt om mennesket og dets forhold til sine omgivelser.

Filmen presenteres i samarbeid med Byarkitekten, Bergen kommune.

Playtime. Regi: Jacques Tati. Frankrike/Italia 1967. Engelsk, fransk, portugisisk, tysk og italiensk tale, norsk tekst. 35mm, 1t 58min.