Laster Arrangementer

Norma Rae

Se de gode filmene i Bergens minste kino på USF Verftet – Cinemateket.

Sally Field leverer en prestasjon som er et høydepunkt i karrieren i rollen som en kvinne i kamp mot kapitalisme og patriarkat.

Alenemoren Norma Rae er vant til å være overarbeidet og underbetalt, som nesten alle andre i småbyen i Nord-Carolina, der den lokale bomullsfabrikken regjerer. Hun bor sammen med foreldrene og strever med å få endene til å møtes, men framtidsutsiktene begynner å endre seg når en ufordragelig fagforeningsorganisator (Ron Leibman) kommer til byen og overtaler en skeptisk Norma Rae til å sette jobb og rykte på spill ved å samle støtte til en fagforening for tekstilarbeidere. Selv om hun blir utsatt for trusler fra sjefene og hissig motarbeides av mange medarbeidere, vokser Norma Rae etter hvert inn i rollen som leder og finner en styrke hun ikke visste hun hadde.

Field, som tidligere var mest kjent for roller i lettbeinte TV-filmer, fikk her med ettertrykk vist fram sitt store talent, og hun vant Oscar for en modig og nyansert prestasjon. Hennes Norma Rae er en filmhelt som vil bli husket i lang tid framover – usikker og langt fra perfekt, men likevel kraftfull og triumferende.

Tema: FIGHT FOR YOUR RIGHT!

Norma Rae. Regi: Martin Ritt. USA 1979. Engelsk tale, norsk tekst. Aldersgrense:12 år. 35mm, 1t 54min.